Zvolili piatich nových nestálych členov Bezpečnostnej rady OSN vrátane Nemecka

Päť nestálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktorí v nej budú pôsobiť dva roky, a to od 1. januára 2019, zvolili v piatok v New Yorku - sídle svetovej organizácie.

08.06.2018 19:02
debata (1)

Belgicko, Juhoafrická republika, Dominikánska republika, Indonézia a Nemecko nahradia v rokoch 2019–2012 v BR OSN Bolíviu, Etiópiu, Holandsko, Kazachstan a Švédsko, ktorým v posledný decembrový deň roku 2018 vyprší ich dvojročný mandát.

Rozhodlo o tom hlasovanie predstaviteľov viac ako 190 členských štátov, vyplýva z informácií svetových tlačových agentúr.

Päticu nových nestálych členov doplní päť krajín, ktoré zostávajú nestálymi členmi aj po ďalší rok, a to Kuvajt, Pobrežie Slonoviny, Poľsko, Peru a Rovníková Guinea, ako aj pätica veľmocí – stálych členov BR OSN – Čína, Francúzsko, Rusko, USA a Veľká Británia, ktoré disponujú pri prijímaní rozhodnutí právom veta.

O väčšine nových nestálych členov bolo jasno už na základe odporúčaní. Štyri kandidátske štáty vrátane Belgicka a Nemecka podporilo pri hlasovaní viac ako 180 krajín. Iba Indonézia si kreslo vybojovala vďaka väčšiemu počtu hlasov (144) v súboji s Maldivami (46).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezpečnostná rada OSN