Česká vláda vyznamenala sovietskych disidentov, ktorí protestovali proti okupácii Československa

Česká vláda v piatok udelila ocenenia Gratias agit za propagáciu dobrého mena Českej republiky v zahraničí sovietskym disidentom, ktorí 25. augusta 1968 protestovali v Moskve proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

08.06.2018 19:24
ČR Gratias agit ocenenia laureáti Foto: ,
Poslední žijúci členovia osemčlennej skupiny niekdajších sovietskych disidentov, ktorí po okupácii bývalého Československa armádami piatich krajín niekdajšej Varšavskej zmluvy v auguste 1968 protestovali na Červenom námestí v Moskve Pavel Litvinov (vpravo), Tatiana Bajevová a Viktor Fajnberg čakajú na prevzatie ocenenia Gratias agit 2018 8. júna 2018 v Prahe.
debata (6)

Skupina ôsmich občanov Sovietskeho zväzu prišla vtedy na protest proti invázii do Československa na moskovské Červené námestie s československou vlajkou a transparentmi, po krátkom čase ich však zatkli policajti a neskôr ich odsúdili na niekoľkoročné tresty odňatia slobody či pobyt v pracovných táboroch.

Zo skupiny odvážnych sovietskych disidentov prežili do dnešných dní už len traja, Tatiana Bajevová, Pavel Litvinov a Viktor Fajnberg. Všetci traja sa v piatok osobne zúčastnili na ceremónii odovzdávania českých ocenení v pražskom Černínskom paláci. Ocenenia im odovzdal minister zahraničných vecí Martin Stropnický, ktorý v slávnostnom príhovore vyzdvihol, že sovietski disidenti riskovali pre dobro vtedajšieho Československa vlastný osud.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968 #okupácia Československa #vyznamenanie