Tureckí vojaci sú na severe Iraku, môžu zaútočiť na Stranu kurdských pracujúcich

Turecké ozbrojené sily sú v severnom Iraku. Môžu pritom pokročiť ešte ďalej a zaútočiť na pozície bojovníkov separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v horskej oblasti Kandíl.

08.06.2018 20:35
debata (5)

Agentúre Reuters to povedal turecký premiér Binali Yildirim. Jeho iracký náprotivok Hajdar Abádí Ankaru vyzval, aby rešpektovala suverenitu Iraku. PKK od roku 1984 vedie ozbrojený boj za autonómny Kurdistan v Turecku. Ankara a niektoré ďalšie krajiny, vrátane Spojených štátov a Európskej únie, túto organizáciu považujú za teroristickú.

Turecké ozbrojené sily sa nachádzajú 30 kilometrov od tureckej hranice v severnom Iraku, kde majú za úlohu zabrániť prenikaniu členov PKK do Turecka a teroristickým operáciám, uviedol Yildirim. Bojovníkov PKK obvinil, že „provokujú a nastražujú pasce“ a útočia z diaľky na Turecko. Ak v tom budú pokračovať, Turecko podľa predsedu vlády „samozrejme urobí ďalšie kroky“.

„Nebudeme váhať a tie skupiny zneškodníme. (V horskej oblasti Kandíl) sú v hre všetky možnosti,“ dodal.

Tri mesiace po Afríne

Yildirim perspektívu možnej veľkej vojenskej operácie predostrel tri mesiace po tom, čo armády Turecka a Sýrie ovládli severosýrske mesto Afrín, ktoré bolo dovtedy pod kontrolou Kurdov.

Ankara a Washington sa tento týždeň tiež dohodli na spoločnom postupe v severosýrskom meste Manbidž, odkiaľ sa stiahnu oddiely sýrskych Kurdov YPG. Teraz sa pozornosť Ankary obrátila na základne PKK v severnom Iraku, a to napriek protestom centrálnej vlády v Bagdade.

Turecko už pravidelne útočí na pozície PKK v Iraku cez hranice letecky, uviedla agentúra Reuters. Turecká armáda oznámila, že pri nálete boli zasiahnuté ciele v Kandíle a ďalších oblastiach. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok uviedol, že ak Irak región od PKK nevyčistí, Turecko udrie na Kandíl a mesto Sindžár. Horská oblasť Kandil sa rozkladá na severe východnej hranice Iraku s Iránom; Sindžár leží na opačnej strane – na severe západnej hranice Iraku so Sýriou.

Suverenita Iraku v ohrození?

Iracký premiér v utorok oznámil, že Bagdad je pripravený spoločne s Ankarou zabrániť výpadom PKK na Turecko. To ale vyzval, aby „rešpektovalo suverenitu Iraku“. Pripomenul, že tureckí vojaci sú v pohraničí Iraku prítomní už od 80. rokov.

Dlhodobá prítomnosť tureckých síl na irackom území je podľa Yildirima pre Turecko nevyhnutná a nijako suverenitu Iraku neporušuje. Turci postupujú v súlade s medzinárodným právom a pravidlami OSN, myslí si turecký premiér.

„Suverenita je jedna vec, prežitie krajiny a materiálne zabezpečenie zase vec druhá. Územnú celistvosť Iraku sme vždy mali na zreteli,“ povedal Yildirim.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Turecko #Kurdi