Rodiny obetí útoku v parížskom Bataclane podali žalobu pre nečinnosť vojakov

Rodiny obetí teroristického útoku v parížskom koncertom klube Bataclan z roku 2015 podali v piatok žalobu v súvislosti s konaním vojakov, ktorí neďaleko miesta útoku vtedy hliadkovali. Zaujíma ich, prečo v čase, keď strelec vtrhol do klubu, dostali vojaci príkaz nezasiahnuť.

08.06.2018 20:51
debata (2)

Francúzska advokátka Samia Maktoufová pre agentúru AP uviedla, že cieľom žaloby nie je potrestať vojakov, ale zistiť, kto z francúzskej vlády bol za ich konanie zodpovedný. Prípad teraz preskúma parížska prokuratúra a rozhodne, či sa v tejto veci začne vyšetrovanie.

Maktoufová, ktorá zastupuje rodiny obetí, dodala, že osem hliadkujúcich vojakov dostalo príkaz, aby svoje zbrane nepoužili či dokonca nepomohli pri poskytovaní prvej pomoci mnohým obetiam, ktoré pri útoku utrpeli strelné zranenia.

Francúzske ministerstvo obrany i rezort vnútra na podanú žalobu doposiaľ nereagovali. Po útoku v roku 2015 francúzska vláda objasnila pravidlá zapojenia sa armády v podobných situáciách.

V rámci bezpečnostnej operácie Sentinelle vojaci hliadkovali v uliciach a pri dôležitých objektoch, pripomenula AP. Útoky, ku ktorým došlo 13. novembra 2015 v koncertnej sieni Bataclan a na iných miestach v Paríži, si vyžiadali 130 mŕtvych a ďalších 350 zranených. K násilným útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Bataclan #útok v Paríži