Kim v Bielom dome? Trump to pripúšťa

Ešte si len na neutrálnej pôde majú podať ruku prvýkrát v živote a už je možné, že sa druhý raz stretnú v sídle prezidenta najsilnejšej svetovej mocnosti. Americký líder Donald Trump nevylúčil tento scenár po historickom summite v Singapure, kde bude v utorok rokovať so severokórejským lídrom Kim Čong-unom. Obaja sa zamerajú hlavne na denuklearizáciu Kórejského polostrova.

09.06.2018 11:00
Trump, Kim, summit Foto:
Prezident USA Donald Trump (vľavo) a Severokórejský líder Kim Čong-un.
debata (10)

Trump jasne naznačil, že ak sa vráti do Washingtonu s dobrým pocitom, potom sa teší na pokračovanie. "Možno začneme s Bielym domom, čo si myslíte?“ reagoval na otázku, či je pravda, že by zvažoval pozvánku pre Kima do svojej vily na Floride.

Prezident USA poznamenal, že by sa mohla dať dosiahnuť dohoda o ukončení Kórejskej vojny. (Medzi Južnou a Severnou Kóreou platí prímerie už niekoľko desaťročí, ale formálne zostali vo vojnovom stave.)

Trump podotkol, že do Singapuru odletí s nádejou, ale zároveň varoval pred očakávaním prehnane rýchlych výsledkov. Upozornil totiž, že keby sa Severná Kórea vzdala jadrového arzenálu, nestačilo by na to len jedno stretnutie. Trump dal najavo, že pri stole s Kimom chce staviť na svoju úprimnosť: "Myslím si, že som veľmi dobre pripravený. Nemyslím si, že sa potrebujem veľmi veľa pripravovať, pretože je to o prístupe a o ochote.“

S Kimom už rokoval šéf americkej diplomacie Mike Pompeo. Tlmočil pripravenosť severokórejského lídra zrieknuť sa nebezpečného atómového potenciálu, ale zatiaľ nie je jasné, či to mieni úplne a čo všetko by požadoval ako protislužbu.

Summit na ostrove

Historický summit sa uskutoční na malom singapurskom ostrove Sentosa. Bude to medzník v dejinách, pretože dosiaľ sa žiadny úradujúci šéf Bieleho domu nestretol s nikým z trojice doteraz vládnucej politickej dynastie Kimov.

Sentosu ako dejisko rozhovorov údajne vybrali a navrhli Američania. Zjavne to vyplýva aj z čiastočne menej náročných bezpečnostných opatrení, lebo niekoľko prístupových trás na ostrov sa dá ľahko uzatvoriť.

V súčasnosti je Sentosa známa ako vyhľadávané luxusné letovisko. Nachádza sa tam vychýrené golfové ihrisko; špekuluje sa, že Trump a Kim by si na ňom mohli zahrať, ale to je naozaj len v rovine dohadov.

Ostrov zaberá rozlohu iba päť štvorcových kilometrov a na mape je v tesnej blízkosti hlavného singapurského ostrova. Na Sentosu sa návštevníci môžu dostať nielen autom alebo pešo, premáva tam aj lanovka.

Na Sentosu, ktorá je jedným z 63 singapurských ostrovov, prichádza ročne až takmer 20 miliónov turistov. Lákajú ich hlavne tamojšie krásne piesočnaté pláže. V juhovýchodnej časti Sentosy je prístav pre jachty a menšie lode.

Myslím si, že som veľmi dobre pripravený. Nemyslím si, že sa potrebujem veľmi veľa pripravovať, pretože je to o prístupe a ochote.
Donald Trump, prezident USA

Ostrov je takpovediac stvorený najmä pre boháčov, lebo sa pýši najprestížnejšími rezidenciami a najdrahšími hotelmi. Gambleri môžu míňať peniaze v kasíne, gurmáni si prídu na svoje vo viacerých reštauráciách, ktoré získali vytúžené michelinovské hviezdičky. Dobrý relax ponúka zábavný park americkej filmovej spoločnosti Universal Studios. Summit nepochybne zviditeľní prostredie Singapuru a môže poslúžiť ako skvelá reklama na pritiahnutie nových dovolenkárov. Trump a Kim budú rokovať v hotelovom komplexe Capella, ktorý sa skladá z niekoľkých majestátnych budov. Nachádza sa uprostred záhrad a tropického dažďového lesíka.

Temná minulosť

Mimochodom, ostrov má priliehavé pomenovanie súvisiace so summitom. Sentosa, ako znie názov od roku 1972, totiž znamená v malajčine „mier a pokoj“. Časť minulosti však tomu vôbec nezodpovedala.

Lokalita má svoje temné kapitoly histórie. Singapur, ktorý sa nachádza na hlavnej námornej ceste medzi Indiou a Čínou, bol už pred obdobím britskej koloniálnej nadvlády prekvitajúcim centrom, ale práve preto bol lákadlom pre pirátov.

Počas druhej svetovej vojny (bolo to v roku 1942) obsadila Singapur japonská armáda. Jej útok zaskočil britskú koloniálnu posádku, po niekoľko dní trvajúcich bojoch sa vzdala. Okupačné sily v nasledujúcich rokoch povraždili tisíce ľudí. Medzi dejiská masakrov sa zaradila aj Sentosa. Na ostrove bol aj japonský zajatecký tábor, v ktorom zadržiavali približne 400 spojeneckých vojakov.

Pred rokovaním o denuklearizácii na Kórejskom polostrove

Kým Donald Trump priletí špičkovým Boeingom (prezidentským špeciálom známym ako Air Force One), Kim Čong-un využije zastaraný sovietsky stroj typu Iljušin IL-62. Poloironicky ho prezývajú Air Force Un.

Zatiaľ nie je verejne známe, kde budú obaja lídri ubytovaní. Predpokladá sa však, že neprenocujú na ostrove Sentosa, kde sa uskutoční ich summit.

V prípade Kima podľa médií prichádzajú do úvahy dva hotely. Ide o Fullerton a St. Regis Singapore. Cena za jeden nocľah v prezidentskom apartmáne sa pohybuje v prepočte okolo päť- až šesťtisíc eur. (Zatiaľ nie je jasné, kto za neho zaplatí účet.) Trump si asi vyberie ešte drahší hotel, ktorým je Shangri-La. Za najdrahší apartmán sa tam platí až takmer 10-tisíc eur. Všetky tieto hotely, o ktorých sa špekuluje, sa nachádzajú na hlavnom singapurskom ostrove v tesnej blízkosti Sentosy.

Zástupcovia Washingtonu a Pchjongjangu dolaďujú protokolárne záležitosti. Napríklad, či si lídri vymenia dary a ako áno, potom aké. Otázne je, kedy budú môcť kamery snímať štátnikov. Kim je až o 18 centimetrov nižší ako Trump, takže možno bude chcieť iba televízne zábery, pri ktorých budú obaja sedieť.

Summit sa stane nielen politickou, ale aj mediálnou udalosťou roka. Akreditovalo sa totiž až tritisíc novinárov z celého sveta.

(čap)

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una