Viedeň môže byť dejiskom summitu Putin-Trump, tvrdí Peskov

Viedeň je jedným z miest, o ktorom sa uvažuje ako o dejisku prípadného rusko-amerického summitu. Povedal to v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, a potvrdil tak špekulácie, ktoré sa objavili v médiách. Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) tento týždeň s odvolaním sa na európske diplomatické zdroje napísal, že vrcholná schôdzka medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho americkým náprotivkom Donaldom Trumpom by sa mala uskutočniť v lete práve vo Viedni.

09.06.2018 12:06
debata (4)

Podľa Peskova je Viedeň jednou z možností, o ktorej sa rokuje, ale konečné rozhodnutie zatiaľ nepadlo. Peskov teraz Putina sprevádza na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), ktorý sa koná v čínskom meste Čching-tao.

„Nič konkrétneho zatiaľ nebolo dohodnuté a nevedú sa ani žiadne konkrétna rokovania,“ povedal v sobotu novinárom Peskov. Priznal, že sa o summite hovorilo tento týždeň pri Putinovom stretnutí s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ale povedal tiež, že najprv sa musia dohodnúť USA a Rusko.

O príprave summitu medzi Putinom a Trumpom sa hovorí už dlhšiu dobu. Prvýkrát sa o tom zmienili Trump a Putin počas telefonátu v marci. Od tej doby ale Moskva aj Washington dávali opakovane najavo, že sa príprava schôdzky nijako neposunula.

Trump v marci povedal, že sa s Putinom zíde čoskoro. Obaja štátnici sa zatiaľ zbežne stretli dvakrát pri príležitosti minuloročných medzinárodných konferencií v Nemecku a vo Vietname. WSJ napísal, že Putin rakúskeho kancelára Kurza požiadal, aby Rakúsko bolo hostiteľskou krajinou summitu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Viedeň #Vladimir Putin #Donald Trump #Dmitrij Peskov #summit Putin-Trump