Prudký lejak v Čechách zamestnal hasičov a skomplikoval dopravu

Búrka s prudkou prietržou mračien, ktorá sa v sobotu popoludní prehnala Prahou, zamestnala hasičov na niekoľkých miestach hlavného mesta. Odčerpávali vodu zo zatopených miest, odstraňovali popadané stromy. Prívaly dažďa a stromy na cestách niekde skomplikovali dopravu - automobilovú aj MHD. Policajti museli uzavrieť Zlíchovský a Brusnický tunel v smere ku Strahovskému tunelu kvôli vode, ktorá do nich natiekla. Asi 40 centimetrov vody hlási aj Anežský kláštor, hasiči ju odčerpávajú.

09.06.2018 20:45
debata

Do 18:00 hasiči zasahovali pri 38 udalostiach spojených so silným dažďom. „Ide o zatopené pivnice, lagúny na komunikáciu a vyvrátené stromy. Najviac prípadov je v oblasti Prahy 5,“ informoval na twitteri hovorca pražských hasičov Martin Kavka.

Na Smíchove nejazdili električky medzi zastávkami ČSAD Smíchov a Pálenica, nezjazdná bola aj električková trať medzi Újezd ​​a zastávkou Hellichova na Malej Strane. Spadnutý strom na ceste zastavil aj autobusy linky 116 medzi Dejvická a Nebušice, vyplýva z informácií na dopravného podniku.

Na Kampe hasiči odstraňovali dvojmetrový kmeň stromu, ktorý spadol v parku. Na Ostrovského ulici na Smíchove spadol strom na dve zaparkované autá.

V Zlíchovskom tunely hasiči odčerpávali lagúnu, ktorá sa tu vytvorila po prudkom daždi. „Voda z tunela už opadla. Hasiči čistí odtok tunela,“ uviedol Kavka. Hasiči pomáhali tiež ľuďom na šlapadlách, ktorí sa schovali pred lejakom pod Karlovým mostom.

„Hasiči im pomáhajú dostať sa na breh pomocou člna,“ dodal Kavka. V Cukrovej ulici na Čiernom Moste zase hasiči zaistili osobný automobil, ktorý kĺzal na podmáčanej tráve zo svahu.

Meteorológovia uviedli, že na stanici Praha – Střešovice spadlo za pol hodiny 43 milimetrov zrážok. „Búrková činnosť nad Prahou bude pokračovať a aj v ostatných častiach Prahy sa môžu vyskytnúť intenzívne zrážky,“ dodali v aktuálnej výstrahe.

Hasiči zasahovali aj v Libereckom kraji

Hasiči v Libereckom kraji mali kvôli búrkam v sobotu popoludní a večer viac ako 30 výjazdov. Odčerpávali najmä vodu zo zaplavených miest a odstraňovali popadané stromy. ČTK to povedal operačný dôstojník hasičov v Libereckom kraji. Komplikácie boli aj v doprave, niektoré cesty musela polícia dočasne uzatvoriť kvôli spadnutým stromom či naplaveninám.

Blato a bahno na cestách podľa dopravného webu polície spôsobili problémy hlavne na Semilsku. Uzavretá musela byť cesta 2887 pri Bozkove a s opatrnosťou bola prejazdná cesta 289 U Príkreho. Podľa údajov z webu Českého hydrometeorolo­gického ústavu v krajine najviac počas hodiny napršalo v Roprachticiach na Semilsku, a to viac ako 55 litrov na meter štvorcový.

Podľa operačného systému hasičov mali zásahy naprieč celým krajom. „Zasahovali sme aj na iskrenie drôtov vysokého napätia a taktiež pri požiari trafostanice,“ dodal. Po 18:00 podľa neho riešili ešte 15 z viac ako 30 nahlásených udalostí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #búrka #kolaps #prietrž mračien