V Bukurešti sa zišli desaťtisíce ľudí na provládnych demonštráciách

Viac ako 100 000 stúpencov rumunskej vlády sa v sobotu zhromaždilo v uliciach metropoly Bukurešť na protest proti údajnému zneužívaniu právomocí zo strany protikorupčnej prokuratúry.

10.06.2018 09:32
Rumunsko, vládny protest, Bukurešť Foto:
Vládny protest v rumunskej Bukurešti.
debata (3)
Rad svojich prívržencov priviezla vládnuca Sociálnodemokra­tická strana (PSD) do hlavného mesta na demonštráciu autobusmi, ďalší sa do Bukurešti vydali sami, informovala v nedeľu agentúra AP.

Rumunská vláda sa usiluje o odvolanie nepohodlnej šéfky protikorupčnej prokuratúry (DNA) Laury Kövesiovej. Prokuratúra pod jej vedením bojuje proti korupcii v najvyšších politických kruhoch, za čo zožala pochvalu od Európskej komisie, ale zároveň nevraživosť zo strany domácich politikov. Vláda obviňuje Kövesiovú z prekračovania právomocí, svojvôle a neúcty k parlamentu. Vraj tiež pri rozhovoroch so zahraničnými médiami „deformuje rumunskú realitu“.

Kvôli obvineniam z korupcie má čo do činenia s justíciou rad vysokých rumunských politikov. Je medzi nimi aj predseda sociálnych demokratov Liviu Dragnea, ktorý bol okrem iného predvlani odsúdený za volebné podvody a podplácanie, a nemôže byť preto premiérom. Vláda má v úmysle presadiť zmiernenie trestného postihu za korupciu, a to bez ohľadu na silné protesty doma a na kritické hlasy z Bruselu.

Agentúra Reuters uviedla, že sobotňajšia demonštrácia bola reakciou vládnej koalície na sériu veľkých protivládnych pouličných protestov. Podľa kritikov bolo cieľom sobotňajšej akcie zastrašiť justíciu a rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, ktorý protikorupčné ťaženie podporuje.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bukurešť #demonštrácia