Putin kritizoval USA za odstúpenie od dohody s Iránom

Vladimír Putin v nedeľu kritizoval Spojené štáty za odstúpenie od dohody o iránskom jadrovom programe. Podľa Putina je krok USA destabilizačný.

10.06.2018 10:14
debata (8)

Ruský prezident to povedal na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v čínskom meste Čching-tao. Akcie sa ako pozorovateľ zúčastňuje tiež iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorého krajina členom SCO nie je.

Putin vo svojom prejave zdôraznil, že členské štáty skupiny sú americkým odstúpením od dohody znepokojené. Rozhodnutie Washingtonu „môže destabilizovať situáciu“ v regióne, povedal Putin. Dodal, že Rusko, ktoré je jedným zo signatárov dohody s Iránom, hodlá svoje povinnosti vyplývajúce z dokumentu naďalej plniť.

Dohoda o iránskom jadrovom programe bola podpísaná v roku 2015. Umožnila zmierniť protiiránske sankcie výmenou za spomalenie iránskeho jadrového programu.

Americký prezident Donald Trump tento rok v máji ohlásil, že USA od dohody odstupujú a obnovia protiiránske sankcie. Ostatní signatári – Rusko, Francúzsko, Británia, Nemecko, Čína a EÚ – chcú dohodu udržať pri živote.

Irán za jej ďalšie dodržiavanie žiada záruky, ku ktorým patrí zachovanie objemu vývozu ropy, zabezpečenie obchodovania prostredníctvom európskych bánk a sľub, že sa zostávajúci signatári nebudú snažiť dohodu rozšíriť o tému balistického programu a regionálnych aktivít Iránu. Práve na raketový program a rozširovanie iránskeho vplyvu poukazujú aj niektoré európske krajiny, nielen USA.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Vladimir Putin #iránska jadrová dohoda