Kim Čong-un dorazil do Singapuru na summit s Trumpom

Na singapurskom letisku Changi v nedeľu pristálo lietadlo so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Kim sa v utorok v Singapure stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. V nedeľu s ním bude rokovať singapurský premiér Lee Hsien Loong.

10.06.2018 10:54 , aktualizované: 12:39
Kim, summit, Singapur, prílet Foto:
Kim Čong-un, vpravo, prichádza do Singapuru.
debata (10)

Severokórejského vodcu dopravil do Singapuru stroj spoločnosti Air China, uviedla singapurská denná tlač.

Polícia v okolí letiska uzavrela cesty približne hodinu pred Kimovým príletom. Očakáva sa, že Kim a jeho delegácia budú ubytovaní v hoteli St Regis, okolo ktorého boli od rána viditeľné prípravy a prísne bezpečnostné opatrenia.

Kolóna odišla z letiska a Singapur zverejnil fotografiu privítania Kima singapurským ministrom zahraničia Vivianom Balakrishnanom.

Trumpa v Singapure očakávajú v nedeľu večer miestneho času (popoludní SELČ) a s Leom sa má zísť v pondelok.

Predpokladá sa, že hlavnou témou rozhovorov medzi Trumpom a Kimom bude ukončenie severokórejského jadrového programu. Obaja vrcholní predstavitelia by mohli rokovať aj o podpise mierovej dohody, ktorá by nahradila zmluvu o prímerí, ktorá skončila kórejskú vojnu z rokov 1950–53.

Summit USA-KĽDR bude stáť 20 miliónov singapurských dolárov

Usporiadanie stretnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una bude stáť Singapur 20 miliónov singapurských dolárov. Povedal to v nedeľu singapurský premiér Lee Hsien Loong s tým, že Singapure táto udalosť prinesie veľkú publicitu. Summit sa má konať v utorok a obaja jeho účastníci budú v Singapure odo nedele; Kim už dorazil.

„To, že sme boli vybraní, aby sa schôdzka konala tu – my sme o to nežiadali – vypovedá to niečo o vzťahoch v Singapure a zúčastnených krajín a o našom postavení vo svete,“ povedal v nedeľu Lee v medzinárodnom novinárskom centre zriadenom pre žurnalistov, ktorí budú summit sledovať .

Premiér povedal, že pre Singapur je dôležité, aby summit skončil pozitívne a prispel k regionálnej bezpečnosti.

„Keď nás obe strany požiadali, aby sme schôdzku usporiadali, nemohli sme povedať nie. Sme toho schopní, investovali sme do toho a vieme odviesť dobrú prácu,“ pokračoval Lee. Potrebné výdavky považuje za „príspevok Singapuru k medzinárodnému úsiliu, ktoré je v záujme všetkých“. V nedeľu ráno sa Lee stretol s vojakmi, ktorí budú zabezpečovať dejisko summitu, ktorým je ostrov Sentosa.

Minister zahraničia Vivian Balakrishnan povedal, že obe strany sú zatiaľ s prípravami summitu spokojné.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #singapur #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una