Kim a Trump budú na summite rokovať o mieri a denuklearizácii

Vodca KĽDR Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump budú na utorkovej historickej schôdzke v Singapure hovoriť o trvalom mierovom mechanizme pre Kórejský polostrov, denuklearizácii tejto oblasti a ďalších otázkach.

11.06.2018 06:22 , aktualizované: 15:20
debata (24)

Píšu o tom podľa agentúry Reuters severokórejské štátne médiá. Kima, ktorý do Singapuru dorazil rovnako ako šéf Bieleho domu v nedeľu, podľa tlače sprevádzajú minister zahraničia, minister obrany a sestra.

Washington opakovane zdôrazňuje, že od Pchjongjangu očakáva úplné, nezvratné a overiteľné jadrové odzbrojenie. V prípade, že na to Severokórejčania pristúpia, sú Američania ochotní poskytnúť im požadované bezpečnostné záruky a nakoniec aj uvoľniť sankcie. Summit sa má v utorok konať v hoteli Capella na singapurskom ostrove Sentosa. Začiatok je ohlásený na 09:00 miestneho času (03:00 SELČ).

Obaja štátnici by podľa analytikov mohli rokovať aj o podpise mierovej dohody, ktorá by nahradila zmluvu o prímerí, ktorou skončila kórejská vojna z rokov 1950–53.

Trump povedal, že sa pri rokovaní s Kimom bude riadiť predovšetkým svojím inštinktom a že hneď počas prvej minúty zistí, či to Severokórejčania myslia s denuklearizáciou vážne. Ak sa summit nebude vyvíjať dobre, je pripravený odísť. V opačnom prípade chce pozvať Kima do Spojených štátov.

Dvaja diktátori?

Moderátorka americkej televízie Fox News omylom nazvala nadchádzajúcu schôdzku stretnutím „dvoch diktátorov“. Neskôr ešte počas vysielania sa za svoj výrok ospravedlnila.

Moderátorka Abby Huntsmanová, ktorá je podľa agentúry AP dcérou amerického veľvyslanca v Rusku, komentovala Trumpov nedeľný prílet na historický summit do Singapuru.

„Nehľadiac na to, čo sa na tejto schôdzke dvoch diktátorov odohrá, to, čoho sme teraz svedkami, vojde do histórie,“ uviedla Huntsmanová v relácii Fox & Friends, ktorej hosťom bol bývalý riaditeľ komunikácie Bieleho domu Anthony Scaramucci.

Ten podľa americkej tlače prerieknutie zrejme nezaznamenal. Televízia Fox News býva označovaná za médium výrazne naklonené Trumpovi.

Optimistický Trump

Donald Trump vyslovil optimizmus pred nadchádzajúcim summitom so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Singapure. Vyjadril sa tak počas pracovného obeda so singapurským premiérom Lee Hsienom Loongom, ktorému poďakoval za „pohostinnosť, profesionalizmus a priateľstvo“.

„Predovšetkým zajtra máme veľmi zaujímavé stretnutie a myslím si, že to vyjde veľmi dobre,“ povedal Trump.

Šéf Bieleho domu na schôdzke so singapurským premiérom oslávil v predstihu svoje 72. narodeniny, ktoré bude mať vo štvrtok. Dostal narodeninovú tortu ozdobenú jednou sviečkou.

Vysokopostavení predstavitelia USA a Severnej Kórey sa dopoludnia stretli v singapurskom hoteli Ritz Carlton, aby rokovali pred schôdzkou lídrov, zameranou na urovnanie konfrontácie okolo jadrového arzenálu Pchjongjangu.

Pompeo: Tešíme sa na summit

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa po „solídnych a podrobných“ rokovaniach so Severokórejčanmi vyjadril, že na summit s Kimom sa teší prezident aj celý americký tím. Trump je podľa neho na summit „dobre pripravený“.

Kim i Trump pricestovali do Singapuru v nedeľu niekoľko hodín po sebe. Americký prezident na otázku novinára, aký má pocit z nadchádzajúceho summitu, po prílete odpovedal: „Veľmi dobrý.“ Vyhlásil tiež, že bude „v priebehu minúty vedieť“, či chce vodca KĽDR rokovať seriózne.

Rozhovory napredujú rýchlejšie, než sa očakávalo

Biely dom v pondelok vo vyhlásení pred historickým summitom amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom oznámil, že rozhovory so Severnou Kóreou napredujú „rýchlejšie, než sa očakávalo“.

Biely dom dodal, že Trump teraz plánuje odcestovať zo Singapuru do USA už v utorok večer okolo 20.00 h miestneho času (14.00 h SELČ). Pôvodne mal odísť zo Singapuru v stredu ráno. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #denuklearizácia Kórejského polostrova #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una