Chameneí navrhuje riešiť izraelsko-palestínsky konflikt referendom

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí sa vyslovil k otázke izraelsko-palestínskeho konfliktu potom, čo čelil obvineniu, že hrozil zničením Izraela. Navrhol referendum všetkých obyvateľov, ktorých predkovia v regióne žili pred založením Izraela. Informovala o tom iránska štátna agentúra IRNA.

11.06.2018 11:20
Izrael, pásmo Gazy, Hamas, Palestína, Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Chameneí v nedeľu večer podľa agentúry IRNA vyhlásil, že konflikt na Blízkom východe by mal byť vyriešený prostredníctvom referenda, v ktorom by hlasovali „všetci skutoční Palestínčania, vrátane moslimov, židov a kresťanov“, ktorých predkovia v oblasti žili ešte pred vznikom Izraela.

V praxi by to podľa agentúry AP znamenalo, že by v takom referende hlasovali všetci Palestínčania a len malá komunita Židov, ktorí na území dnešného Izraela a okupovaných palestínskych územiach žili pred vznikom izraelského štátu v roku 1948 a pred migráciou Židov do oblasti na prelome 19. a 20. storočia.

Chameneí opakovane v minulosti hovoril o zničení Izraela, zároveň však uviedol, že Irán by na neho zaútočil iba v sebaobrane. Izrael považuje podobné komentáre za vyhrážanie genocídou. Teherán obvinenia odmieta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Blízky východ #Alí Chameneí #izraelsko - palestínsky konflikt