OSN: V sýrskom Idlibe je ohrozených 2,5 milióna civilistov

V provincii Idlib na severozápade Sýrie je ohrozených 2,5 milióna civilistov, ktorí nebudú mať kam utiecť v prípade, že budú boje v regióne naďalej eskalovať. V dôsledkov bojov bolo v Sýrii len v prvých štyroch mesiacoch tohto roka presídlených viac než 900 000 ľudí. S odkazom na oznámenie humanitárneho koordinátora OSN pre Sýriu Panosa Moumtzisa o tom informovali agentúry Reuters a AFP.

11.06.2018 12:44
syria, idlib, bombardovanie, Foto: ,
Následky bombardovania sýrskej armády pozícií v sýrskom Idlibe, ktoré údajne majú pod kontrolou povstalci. Archívna snímka.
debata (36)

Idlib je teraz najväčšia časť Sýrie, ktorú ešte vláda nemá vo svojich rukách. Z postupne oslobodzovaných oblastí tam odišli členovia skupín, ktoré bojovali proti Damasku a tiež ich rodiny. Sýrskej armáde v boji pomáha Rusko a tiež Irán.

Humanitárny koordinátor OSN Panos Moumtzis v Ženeve vyzval hlavné svetové mocnosti, aby sprostredkovali mierovú dohodu medzi hlavnými aktérmi sýrskeho konfliktu, pomohli tak ukončiť vojnu a zabránili krviprelievaniu v Idlibe. „Bojíme sa, že bude presídlených smerom k Turecku 2,5 milióna ľudí. Nie je iné miesto (v Sýrii), kam môžu ísť,“ povedal.

Moumtzis tiež oznámil, že v Sýrii bolo v prvých štyroch mesiacoch tohto roka presídlených viac než 920 000 ľudí. Zdôraznil pritom, že ide o doteraz najvyšší počet vysídlených osôb v takto krátkom období za celý sedemročný sýrsky konflikt.

V nedeľu prišiel humanitárny konvoj OSN do mesta Dúmá vo východnej Ghúte, čo je enkláva na okraji Damasku. Sýrska vláda neumožnila zamestnancom OSN konvoj sprevádzať, uviedol Moumtzis.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #sýrsky konflikt #Idlib