Akú taktiku nasadí Kim pri vyjednávaní s Trumpom?

Sarkazmus, odzbrojujúca pokora, vďaka za široký manévrovací priestor. Po šiestich rokoch, počas ktorých sa severokórejský vodca od svetového diania dobrovoľne izoloval, predviedol Kim Čong-un na stretnutiach s prezidentmi Južnej Kórey a Číny minulý mesiac prekvapujúco širokú paletu rokovacích taktík, napísala agentúra AP. A čo by mohol vyskúšať pri utorňajšom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom?

11.06.2018 14:01 , aktualizované: 20:48
južná Korea Trump Kim Summit Foto: ,
Stretnutie Kima s Trumpom je v týchto dňoch hlavnou témou.
debata (9)

Moment prekvapenia

Ten Kim bez váhania použil pri rokovaní s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, keď sa pred dvoma mesiacmi zišli v demilitarizovanej zóne, ktorá obe krajiny oddeľuje. Potom, čo si potriasli rukami a Kim, ako bolo dohodnuté, prekročil hranicu a vstúpil na jej južnú stranu, vzal Muna za ruku a odviedol ho späť k hranici a na severnú stranu. Tento zdanlivo prostý a improvizovaný akt bol plný symboliky. Juhokórejčania ho všeobecne privítali ako známku toho, že Kim si želá kórejskú jednotu.

Aj stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom bolo v mnohom prekvapivé, prinajmenšom pre okolitý svet. Trump dokonca vyhlásil, že o druhom stretnutí Kima a Si ani nevedel. Domnienka, že čínsky prezident sa mohol pokúsiť stretnutie v Singapure sabotovať, americkú hlavu štátu frustrovala.

Výhoda prípravy

Severokórejskí vyjednávači sa zodpovedne pripravujú a tvrdohlavo si držia svoju líniu. Trump môže čakať, že Kim bude o jednotlivých bodoch vyjednávania výborne informovaný. Celkom iste toho bude vedieť viac o Spojených štátoch a ich dejinách, než bude vedieť Trump o Severnej Kórei.

Kim bude inými slovami vychádzať z pevných a ideologicky potvrdených pozícií. Bude si jasne vedomý toho, čoho sa severokórejský režim, bez ktorého podpory sa nezaobíde, bojí a aké sú jeho záujmy. Nech už voči Trumpovi nasadí akúkoľvek stratégiu, tá bude pred prvým stiskom ruky starostlivo premyslená do najmenšieho detailu. Ak vezmeme do úvahy správy o tom, že Trump s prípravou príliš trpezlivosti nemá, môže na to Pchjongjang vsádzať ako na svoju najväčšiu výhodu.

summit Trump-Kim, infografika

Nechať náprotivok tápať

Nejasnosť môže byť skvelý vyjednávací prostriedok. Dá sa očakávať, že ho Kim bude často používať. Singapurský summit sa koná len vďaka tomu, že sa nikomu nepodarilo presne určiť, ako severokórejský vodca pojíma hlavnú tému tohto vrcholného stretnutia, teda jadrové odzbrojenie.

Z pesimistického čítania doterajších vyhlásení KĽDR môže vyplývať, že Kim sa rozhodne nechystá jednať o odovzdaní svojich jadrových zbraní Trumpovi. Skôr svetu oznamuje, že kým sa nukleárnych zbraní nevzdajú ostatné jadrové mocnosti, podrží si ich aj Severná Kórea.

Kľúčom k porozumeniu stratégie KĽDR je prijať skutočnosť, že Severokórejčania sa pokúsia udržať dostatočný manévrovací priestor – tak môžu vyvolať zdanie prísľubu, ale neskôr od neho upustiť. Na tom nie je nič nečestného, ​​Severokórejčania tým neporušujú žiadny sľub. Ale je to veľmi šikovný krok. Najmä ak sa im tak podarí z vyjednávacieho partnera dostať sľub, z ktorého nepôjde vycúvať, alebo ho poprieť. Príkladom môže byť to, že americký prezident kývol na rokovanie s Kimom medzi štyrmi očami a ako so sebe rovným.

Využitie charizmy

To je ďalšia technika, ktorú Kim dokázal dobre využiť počas stretnutia s juhokórejským prezidentom. Nešetril pri ňom úsmevy, s Munom konverzoval zdvorilo, priviezol so sebou svoju ženu a všeobecne sa prejavoval ako bežný smrteľník, a nie ako psychopatické monštrum, ako ho často vykresľujú juhokórejské médiá. Od stretnutia s Munom sa tak Kimovi podarilo nakloniť si juhokórejskú verejnú mienku na svoju stranu – napriek tomu, že tisíce Kimových diel mieria na Soul a môžu ho rozomlieť na prach, kedykoľvek vodca prikáže.

Kim je navyše skutočnou prvotriednou celebritou, ktorá môže sledovanosť vyhnať do nebeských výšin. To mu u Trumpa, ktorý v minulosti usporadúval reality šou, môže priniesť ďalšie body.

Ťažko povedať, ako stretnutie dopadne. Keď ku všetkému pridáme prebujnené osobnosti oboch štátnikov, show dvojice Kim a Trump by mohla byť ohromná – ako veci často hodnotí samotný Trump.

Kim sa pred summitom vybral na prechádzku

Kim Čong-un opustil v pondelok neskoro večer luxusný hotel v Singapure a za prísnych bezpečnostných opatrení sa vybral na prehliadku mesta, niekoľko hodín pred historickým summitom s Trumpom. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Singapurský minister zahraničných vecí Vivian Balakrišnan uviedol, že Kim išiel najprv do Kvetinového dómu v Záhradách pri zálive. Má si prezrieť tie najpopulárnejšie miesta a atrakcie v Singapure. Balakrišnan zverejnil na Facebooku aj fotografiu zachytávajúcu jeho a Kima v Kvetinovom dóme.

Severokórejský líder Kim Čong-un (uprostred) sa... Foto: TASR/AP, Yong Teck Lim
Singapur USA KĽDR Summit kim Severokórejský líder Kim Čong-un (uprostred) sa za prísnych bezpečnostných opatrení vybral na večernú prehlaidku Singapuru, niekoľko hodín pred historickým summitom s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Juhokórejské médiá priniesli správu, že Kim išiel na prehliadku Singapuru so sestrou Kim Jo-džong a s ďalšími vplyvnými delegátmi. Sprevádzali ich bezpečnostné hliadky na motocykloch s blikajúcimi svetlami.

Bez plánov

Na záberoch spravodajskej televíznej stanice Channel NewsAsia bolo vidieť, ako sa pohybovali tichými uličkami tohto mestského štátu a potom dorazili do záhrad na nábreží zálivu.

Severokórejský vodca, ktorého nebolo vidieť na verejnosti od jeho nedeľného príchodu z Pchjongjangu do Singapuru, sa má podľa očakávania zastaviť aj v Marina Bay Sands, turistickom stredisku s najdrahším kasínom na svete, a pozrieť si tam SkyPark, teda park na streche stavby. Do prehliadky mu zaradili aj Esplanade, umelecké centrum s koncertnou sieňou a divadlom.

Kim je ubytovaný v luxusnom hoteli St Regis neďaleko slávnej, 2,2 kilometra dlhej ulice Orchard Road.

Od nedeľného stretnutia so singapurským premiérom Lee Hsien Loongom nemal Kim v pláne žiadne aktivity.

Šéf OSN pochválil Trumpa a Kima

Generálny tajomník OSN António Guterres ocenil v pondelok Trumpa a Kim Čong-una, ešte pred ich mimoriadne očakávaným utorkovým summitom v Singapure.

„Obaja lídri sa snažia prerušiť nebezpečný kruh, ktorý vlani priniesol toľko obáv,“ povedal Guterres novinárom v New Yorku. „Ako som minulý mesiac napísal obom lídrom, nová otvárajúca sa cesta si bude vyžadovať spoluprácu, kompromis a spoločný záujem,“ dodal podľa tlačovej agentúry DPA.

Spojené štáty v pondelok znovu vyjadrili názor, že diplomatické a ekonomické sankcie voči Pchjongjangu by mali zostať v platnosti, kým Severná Kórea nebude súhlasiť s poskytnutím overiteľného dôkazu, že denuklearizáciu doviedla do konca.

OSN je pripravená pomôcť s overovaním prípadnej denuklearizácie v Severnej Kórei, ak o to organizáciu požiadajú, vyhlásil Guterres. Dodal však, že o jej pomoc musia požiadať zúčastnené strany.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) a Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO) by mohli pomôcť monitorovať likvidáciu jadrového programu, dodal Guterres.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una