Európska komisia plne stojí za spoločným vyhlásením G7, ktoré poprel Trump

Európska komisia plne stojí za záverečným vyhlásením nedávneho summitu G7 v Kanade, povedal novinárom jej hovorca Margaritis Schinas. Dokument, ktorý následným tweetom odmietol americký prezident Donald Trump, podľa komisie plne odráža hodnoty, za ktorými EÚ stojí a ktoré hodlá spoločne so svojimi partnermi brániť.

11.06.2018 15:11
G7, Trump, Merkelová, Trudeau Foto: ,
Rokovanie predstaviteľov štátov G7 v Kanada sa napokon skončilo ďalšou roztržkou medzi USA a ostatnými štátmi.
debata (1)

„EÚ bude ďalej presadzovať medzinárodný systém založený na pravidlách uznávaných všetkými stranami,“ podotkol Schinas. Dvojdňový summit G7 v kanadskom La Malbaie sa skončil fiaskom, keď strastiplne dosiahnutý kompromis najskôr schválili všetci členovia skupiny najvyspelejších ekonomík sveta. Zaviazali sa, že budú bojovať s protekcionizmom a zmodernizujú Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), aby bola spravodlivejšia.

Dohodu však nakoniec na diaľku, pomocou twitteru, poprel americký prezident Donald Trump, údajne pre vyjadrenia usporiadateľského kanadského premiéra Justina Trudeaua na tlačovej konferencii.

Hovorca EK Schinas zdôraznil, že pre EÚ „pacta sunt servanda“, teda, že uzavreté zmluvy sa majú dodržiavať. Dokument, ktorý v Kanade vznikol po dvoch dňoch intenzívneho rokovania a ešte dlhšej príprave na nižších diplomatických úrovniach, plne odráža hodnoty a prístupy Európskej únie, podotkol Schinas.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa neho kanadskému premiérovi a jeho tímu verejne ďakuje za „excelentnú prípravu a riadenie tohto neľahkého summitu“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #summit G7