Kim sľúbil jadrové odzbrojenie, Trump bezpečnostné garancie

Stretnutie Donald Trump - Kim Čong-un sa začalo dopoludnia v Singapure (krátko po 03.00 SELČ) , politici si potriasli rukami, debatovali medzi štyrmi očami, potom prišlo na rad rokovanie delegácií. Po pracovnom obede podpísali vyhlásenie, v ktorom sa píše o tom, že cieľom summitu je trvalý mier. Obe strany sa zaviazali k snahe o úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova.

11.06.2018 20:00 , aktualizované: 12.06.2018 16:30
Donald Trump, Kim Čong-Un, summit Foto: ,
Americký prezident Donald Trump a severokórejský líder Kim Čong-Un si podávajú ruky na historickom stretnutí v Singapure.
debata (272)

V texte vyhlásenia sa uvádza, že Trump s Kimom viedli podrobný a úprimný rozhovor, ktorého cieľom je zriadenie nových americko-severokórejských vzťahov a trvalého mieru na Kórejskom polostrove. Washington a Pchjongjang sa na summite tiež dohodli na vyhľadaní, identifikácii a repatriácii padlých počas vojnového konfliktu na Kórejskom polostrove v 50. rokoch, vyplýva z dokumentu.

Spoločné vyhlásenie Trumpa a Kima zo summitu v Singapure

Spoločné vyhlásenie prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa a predsedu Komisie pre štátne záležitosti KĽDR Kim Čong-una zo summitu v Singapure

Prezident Spojených štátov Donald Trump a predseda Komisie pre štátne záležitosti KĽDR Kim Čong-un usporiadali 12. júna 2018 v Singapure prvý, historický summit.

Prezident Trump a predseda Kim Čong-un si komplexne, dôkladne a úprimne vymenili názory na záležitosti týkajúce sa vytvárania nových vzťahov medzi Spojenými štátmi a KĽDR a budovania trvalého a pevného mierového režimu na Kórejskom polostrove. Prezident Trump sa zaviazal poskytnúť KĽDR bezpečnostné záruky a predseda Kim Čong-un potvrdil svoj pevný a neochvejný záväzok dokončiť denuklearizáciu Kórejského polostrova.

Presvedčení, že vytvorenie nových vzťahov medzi USA a KĽDR prispeje k mieru a prosperite Kórejského polostrova a sveta a uznávajúc, že ​​budovanie vzájomnej dôvery môže podporiť denuklearizáciu Kórejského polostrova, prezident Trump a predseda Kim Čong-un vyhlasujú nasledovné:

  1. Spojené štáty a KĽDR sa zaväzujú k nadviazaniu nových vzťahov medzi USA a KĽDR v súlade s túžbou ľudu oboch krajín po mieri a prosperite.
  2. USA a KĽDR spoja svoje úsilie pri vybudovaní trvalého a stabilného mierového režimu na Kórejskom polostrove.
  3. Potvrdzujúc Pchanmundžomskú deklaráciu z 27. apríla 2018 sa KĽDR zaväzuje pracovať v záujme úplného jadrového odzbrojenia Kórejského polostrova.
  4. Spojené štáty a KĽDR sa zaväzujú, že vyhľadajú a identifikujú ostatky zajatých a nezvestných vojakov, vrátane okamžitej repatriácia pozostatkov tých, ktorí už boli identifikovaní.

S potvrdením, že summit USA-KĽDR – prvý v histórii – bol udalosťou veľkého významu pri prekonávaní desaťročí napätia a nepriateľstva medzi oboma krajinami a pre otvorenie novej budúcnosti k plnému a rýchlemu prevedeniu ustanovení tohto spoločného vyhlásenia, sa Spojené štáty a KĽDR zaväzujú k nadväzujúcim rokovaniam, vedeným v čo najbližšom možnom termíne americkým ministrom zahraničia Mikom Pompeom a príslušným vysoko postaveným úradníkom KĽDR, o implementácii výsledkov summitu USA-KĽDR.

Prezident Spojených štátov Donald Trump a predseda Komisie pre štátne záležitosti KĽDR Kim Čong-un sa zaviazali k spolupráci na rozvoji nových vzťahov USA-KĽDR a k podpore mieru, prosperity a bezpečnosti na Kórejskom polostrove a vo svete.

Donald J. Trump
prezident Spojených štátov

Kim Čong-un
predseda Komisie pre štátne záležitosti KĽDR

12. júna 2018
ostrov Sentosa
Singapur

Donald Trump a Kim Čong-un podpísali spoločné... Foto: SITA/AP
trump kim vyhlásenie Donald Trump a Kim Čong-un podpísali spoločné vyhlásenie.

Išlo o vôbec prvú schôdzku amerického prezidenta s najvyšším predstaviteľom Severnej Kórey. Trump pred udalosťou vyhlásil, že historický summit bude „nesmierne úspešný“, a vyjadril presvedčenie, že nadviaže s Kimom „skvelý vzťah“. Kim Čong-un pripomenul, že vrcholnej schôdzke sa stavalo do cesty veľa prekážok. „Všetky sme ich prekonali a dnes sme tu,“ povedal prostredníctvom tlmočníka. Na otázku novinárov ohľadom severokórejského jadrového odzbrojenia Trump povedal, že tento proces „sa začne veľmi rýchlo“.

Atmosféra úvodného stretnutia bola srdečná, ale nie taká priateľská, ako keď sa v apríli severokórejský vodca stretol s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, napísal server BBC News.

Srdečný stisk rúk severokórejského vodcu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa sa dočkal množstva kritických reakcií na sociálnych sieťach.

Online zo stretnutia Trump – Kim prináša ČTK

Trump: Pozastavujeme manévre, ale vojenské kapacity na juhu si ponecháme

Donald Trump na tlačovej konferencii po odchode Kim Čong-una potvrdil, že KĽDR a USA sa dohodli na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova, povedal, že situáciu budú kontrolovať experti z USA aj iných štátov. Ohľadne reakcií, podľa ktorých je dohoda veľmi vágna, povedal, že s Kim Čong-unom denuklearizáciu špecifikovali po podpísaní dohody: „Nebolo to prvýkrát, čo som niečo podobné urobil,“ zdôvodňoval. „Je to tvrdý proces, mier za to úsilie vašk stojí,“ povedal Trump s tým, že Kim mu povedal, že už začal s likvidáciou zariadenia na testovanie striel.

Na adresu absencie konkrétneho dátumu, dokedy by mali polostrov denuklearizovať, uviedol, že „denuklearizácia je veľmi zložitá a môže trvať roky.“ Sankcie podľa neho povolia, keď bude mať istotu, že KĽDR si plní záväzky.

Spojené štáty ako ústretový krok voči KĽDR pozastavia spoločné vojenské manévre s juhokrejskou armádou, któré Pchjongjang opakovane kritizuje ako provokáciu a nácvik invázie do Severnej Kórey. Trump zdôraznil, že USA si však v Južnej Kórei svoje vojenské kapacity ponechajú.

„Vojnové hry sú veľmi drahé, väčšinu platíme my,“ povedal Trump. „Za daných okolností, keď rokujeme, je tak podľa mňa nepatričné manévre poriadať,“ dodal s odkazom na Kimovv záväzok jadrového odzbrojenia.

Donald Trump povedal, že vo „vhodnom momente“ navštívi Pchjongjang a takisto pozve Kim čong-una do USA.

Prezident USA odmietol kritiku za podanie ruky s diktátorom

Trump tiež vyhlásil, že smrť amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý vlani po návrate zo severokórejského väzenia zomrel, nebola zbytočná, pretože viedla k dnešnej vrcholnej schôdzke so Severnou Kóreou. Dodal, že pre rodičov Warmbiera, ktorý sa z KĽDR vrátil s poškodeným mozgom, môže byť dnešok zadosťučinením.

Na otázku novinárov Trump povedal, že s Kimom hovoril aj o stave ľudských práv v Severnej Kórei. Spomenul, že ľudia uväznení v severokórejských pracovných táboroch sú jednou zo skupín, ktoré budú z dnešného summitu najviac ťažiť. Prezident tiež zdôraznil, že v KĽDR sa veci zmenia k lepšiemu.

Počas tlačovej konferencie šéf Bieleho domu odmietol kritiku za to, že si vrelo potriasol pravicou s diktátorom, ktorého režim v minulosti označil za najbrutálnejší. Dnes povedal, že situácia v KĽDR je síce drsná, ale hlavnou témou summitu bolo jadrové odzbrojenie. Kima navyše označil za veľmi talentovaného, ​​lebo moci sa ujal veľmi mladý a krajinu dokázal viesť.

Pompeo aj bývalý tajný Kim Jong-čchol

Lídri najprv rokovali medzi štyrmi očami len za prítomnosti tlmočníkov necelú hodinu. Potom sa k nim pripojili ďalší členovia delegácií.

Zo strany USA sa zúčastnil minister zahraničia Mike Pompeo, bezpečnostný poradca John Bolton a personálny šéf Bieleho domu John Kelly, zo strany KĽDR minister zahraničia Ri Jong-ho, podpredseda Ústredného výboru Kórejskej strany práce Ri So-jong a bývalý šéf severokórejskej tajnej služby Kim Jong-čchol, ktorý má teraz v Pchjongjangu na starosti vzťahy s Južnou Kóreou.

Po rokovaní v širšom kruhu si lídri sadli k spoločnému obedu, kde boli na jedálničku západné i tradičné kórejské jedlá. Píše o tom spravodajský server CNN.

Ako predjedlo pripravili krevetový koktail s avokádovým šalátom, kórejskú plnenú uhorku a šalát zo zeleného manga.

Hlavný chod predstavoval hovädzie rebro s gratinovanými zemiakmi a dusenou brokolicou, sladkokyslé bravčové s praženou ryžou a tresku v sójovej omáčke s ázijskou zeleninou.

Z dezertov si Trump a Kim mohli vybrať čokoládovú tortičku, vanilkovú zmrzlinu s čerešňovou polevou či koláč plnený krémom, ktorý je známy pod názvom tarte tropézienne.

Americký prezident Trump pred začiatkom pracovného obeda s Kim Čong-unom žartoval s fotoreportérmi. Počas usadzovania k stolu ich vyzval, aby zaobstarali také snímky, na ktorých budú obaja lídri vyzerať „sympaticky, pohľadne a štíhlo“.

Po obede malá prehliadka limuzíny

Americký prezident Donald Trump umožnil severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi nahliadnuť do interiéru svojej obrnenej limuzíny, ktorá je známa pod prezývkou Zviera (The Beast). Denník Daily Mail poznamenal, že diktátor, ktorý je známy svojou slabosťou pre americkú kultúru a západný luxus, si vozidlo prezeral s úsmevom.

Prehliadka, ktorá bola očividne neplánovaná, sa uskutočnila po spoločnom obede pred podpisom záverečného dokumentu. Dvere do vnútra limuzíny na Trumpov pokyn otvoril príslušník Tajnej služby USA, čo je ochranka amerického prezidenta a ďalších vysokých ústavných činiteľov.

Kim hovoril o predohre mieru, priniesol si aj záchod

Po necelej hodine sa skončilo stretnutie medzi štyrmi očami. Rozhovory pokračovali za účasti ďalších členov oboch delegácií. Trump hodnotí úvodné rokovania s Kim Čong-unom ako veľmi dobré. Vyhlásil, že s vodcom KĽDR nadviazal skvelý vzťah, a verí, že spoločne problémy vyrieši.

Veľa ľudí vo svete si bude myslieť, že je to nejaký sci-fi film, povedal podľa spravodajcu CNN Jima Acostu severokórejský vodca Trumpovi prostredníctvom tlmočníka. „Myslím si, že je to dobrá predohra pre mier,“ povedal o summite Kim Čong-un. Ten si doviezol na summit v Singapure vlastnú prenosnú toaletu. Podľa juhokórejského denníka Čoson ilbo tak chce zabrániť tomu, aby cudzie rozviedky mohli zistiť podrobnosti o jeho zdravotnom stave.

Americký prezident Donald Trump so...
Na televíznych obrazovkách v centre pre médiá v...
+14Severokórejský líder Kim Čong-un pred...

Reportér gentúry Bloomberg na sociálnej sieti Twitter napísal, že titulná stránka utorkového vydania severokórejského štátneho denníka Rodong sinmun zobrazuje vodcu KĽDR na prechádzke večerným Singapurom. „Milióny severokórejčanov si to môžu prečítať a žiarliť na bohaté zdroje energie v Singapure,“ tweetoval.

Stať sa môže všetko

Bola to historická chvíľa, o ktorej majú všetci zúčastnení vlastné predstavy. Ešte nikdy neusporiadali predstavitelia USA a KĽDR schôdzku na takejto úrovni. Veď Amerika a Severná Kórea ani nemajú medzi sebou diplomatické vzťahy.

Ani nehovoria úplne rovnakou rečou. V súvislosti so summitom sa stále skloňovalo slovo denuklearizácia. Lenže na Kórejskom polostrove vlastní jadrové zbrane len KĽDR. Preto keď Pchjongjang hovorí o vzdaní sa jadrových zbraní, je to niečo iné, ako keď to spomína Washington.

Čo sa týka agendy stretnutia, tak základnou prioritou USA je úplná, overiteľná a nezvrátiteľná denuklearizácia. Dôležité je, že Amerika to chce rýchlo.
Edward Howell, expert na KĽDR z Oxfordskej univerzity

"Diskusia sa bude sústreďovať na budovanie stáleho a trvalého mechanizmu na udržanie mieru na Kórejskom polostrove, na otázku denuklearizácie Kórejského polostrova a na ďalšie veci spoločného záujmu,“ uviedla pred stretnutím štátna severokórejská spravodajská agentúra KCNA. Pchjongjang by s najväčšou pravdepodobnosťou chcel vidieť minimálne oslabenie bezpečnostných väzieb, ktoré má Washington so Soulom, ale aj s Tokiom.

Agentúra Reuters citovala nemenovaného amerického predstaviteľa, podľa ktorého USA pristupujú k rozhovorom s dávkou optimizmu, ale zároveň skepsy vzhľadom na problematickú brutálnu vládu v KĽDR. "Nič by nás neprekvapilo,“ uviedol zdroj pre Reuters.

Otázkou bolo, kto by mohol prichystať väčšie prekvapenie svetu. Diktátor Kim, ktorého prvotnou starosťou je zabezpečiť prežitie režimu? Alebo nevyspytateľný prezident Trump, ktorý cez víkend predviedol, že odstúpiť od dohody preňho nie je problém? Šéf Bieleho domu nepripojil podpis pod záverečné vyhlásenie krajín G7. Najvyspelejšie štáty sa stretli v Kanade a Trump aj na sociálnej sieti Twitter častoval svojich spojencov kritikou.

Hlavné rokovanie na summite trvalo 45 minút a zúčastnili sa na ňom iba Trump, Kim Čong-un a ich dvaja tlmočníci. Zvyšní členovia delegácií oboch krajín čakali na neskoršie rokovanie v širšom formáte a následný pracovný obed, na ktorom sa tiež zúčastňujú kompletné delegácie.

Ako píše agentúra Associated Press (AP), proti takémuto programu summitu protestovalo viacero „veteránov americkej bezpečnostnej politiky“, podľa ktorých existovalo riziko, že ak na hlavnom rokovaní summitu boli prítomní iba Trump a Kim, môžu obaja neskôr interpretovať výsledky rozhovorov „po svojom“.

„Zvyšuje to obavy z toho, že po takomto monumentálnom rokovaní nebude takmer nikoho, kto by o ňom podal svedectvo,“ píše AP.

"Povedal by som, že to klapne veľmi pekne,“ vyhlásil Trump pred summitom, ktorý sa konal v luxusnom hoteli Capella. Americký prezident sľubuje Pchjongjangu za vzdanie sa jadrových zbraní uvoľnenie sankcií a ekonomické stimuly.

Pred schôdzkou delegácie oboch krajín riešili, čo Washington a Pchjongjang kladú na stôl. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo tieto rozhovory nazval podstatnými a detailnými. Šéf diplomacie tiež na Twitteri uviedol, že USA sa zaväzujú k úplnej, overiteľnej a nezvrátiteľnej denuklearizácii Kórejského polostrova.

zväčšiť
summit Trump-Kim, infografika

"Pýtať sa, aký výsledok summitu by bol úspešný, je do veľkej miery nejasná otázka a stále o nej môžeme debatovať. Pre Trumpa je táto schôdzka diplomatickou príležitosťou predviesť sa. Chce sa stretnúť a podať si ruku so súčasným vládcom Severnej Kórey. A nakoniec podpísať kus papiera vo forme spoločnej deklarácie,“ reagoval pre Pravdu Edward Howell, expert na KĽDR z Oxfordskej univerzity.

Čo je správny prístup?

Odborník pripomenul, že Trump vravel, že sa nemusí na summit pripraviť, bude stačiť správny prístup. "Čo sa týka agendy stretnutia, tak základnou prioritou USA je úplná, overiteľná a nezvrátiteľná denuklearizácia. Dôležité je, že Amerika to chce rýchlo,“ uviedol Howell.

Summit Trump – Kim sprevádzajú prísne... Foto: Reuters, KIM KYUNG-HOON
summit trump kim Summit Trump – Kim sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.

Podľa experta na ázijskú históriu Benjamina Younga však už aj Trump vie, že od Kima nedostane jednoznačný sľub, že sa vzdá jadrových zbraní.

"Severokórejský líder by si zase želal formálne ukončenie kórejskej vojny, uznanie KĽDR za jadrový štát a možné zníženie počtu amerických vojakov v Južnej Kórei. Myslím, že najlepší scenár bude vágne spoločné vyhlásenie, v ktorom obe strany budú súhlasiť, že odpoveďou na dianie na Kórejskom polostrove je mier. A že sa zaviažu, že budú pokračovať v rozhovoroch, keď do budúcnosti pripadá návšteva Kim Čong-una vo Washingtone,“ uviedol pre Pravdu Young, ktorý pôsobí na Univerzite Georgea Washingtona.

Dá sa povedať, že Trumpa a Kima nespája len summit, ale aj to, ako sa môžu ukázať svetu. Predpokladá to Malcolm Cook, analytik Inštitútu pre štúdie Juhovýchodnej Ázie v Singapure. "Americký prezident sa asi najviac zaujíma, čo schôdzka znamená preňho ako šéfa Bieleho domu. Pre Kima ja zase fakt, že k stretnutie sa koná bez akýchkoľvek podmienok pre KĽDR, obrovským víťazstvom. Schôdzku s americkým prezidentom chceli už jeho dedo aj otec. Podľa mňa sa bude úspech summitu merať tým, či sa na vysokej úrovni podarí vytvoriť proces rokovaní o denuklearizácii Severnej Kórey, a keď schôdzka príliš nenaruší vzťahy USA s Južnou Kóreou a Japonskom,“ uviedol Cook pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

272 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una