Akilov je s osudom zmierený, voči doživotnému trestu sa neodvolá

Stúpenec teroristickej organizácie Islamský štát (IS) Rachmat Akilov sa neodvolá voči doživotnému trestu, ktorý mu minulý týždeň udelil švédsky súd za jeho vlaňajší útok nákladným vozidlom v Štokholme s bilanciou päť mŕtvych. Oznámil to v pondelok jeho obhajca, ktorého cituje agentúra Reuters.

11.06.2018 22:15
Švédsko Štokholm útok súd verdikt Foto: ,
Na archívnej snímke zo 7. apríla 2017 záchranné zložky zasahujú po útoku Uzbeka Rachmata Akilova, ktorý narazil kamiónom do ľudí v centrálnej časti Štokholmu.
debata

„Podpísal dokument, v ktorom akceptuje svoj verdikt,“ povedal pre miestne médiá advokát Johan Eriksson. Podľa neho Akilov zvážil šance na úspešné odvolanie a vzal do úvahy „dlhé, náročné obdobie predbežného zadržania“. Na konci súdneho procesu v máji Akilov pôvodne požadoval časovo limitované odňatie slobody.

Štokholmský okresný súd 7. júna, presne rok po útoku, rozhodol, že Akilov je vinný zo spáchania teroristického činu, päťnásobnej vraždy a ohrozenia verejnosti. Podľa súdu je Akilov zároveň vinný v 119 prípadoch pokusu o vraždu, ktoré sú označené aj ako pokus o teroristický čin. Akilov mal na odvolanie stanovené tri týždne.

Tento 40-ročný islamský fanatik sa priznal k jazde ukradnutým nákladným autom po frekventovanej pešej zóne vo švédskej metropole. Podľa vlastných slov tak chcel prinútiť Švédsko, aby ukončilo svoju účasť na operáciách medzinárodnej koalície proti IS. Najmladšou osobou, ktorá pri útoku zahynula, bolo 11-ročné dievča.

Štokholm je popri Barcelone, Londýne, Berlíne a Nice jedným z európskych miest, ktoré sa v posledných rokoch stali terčom teroristických útokov vozidlami na davy civilistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Štokholme #Rachmat Akilov #útok vozidlom