Prezident slobodnej časti sveta podal ruku brutálnemu diktátorovi, tweetujú experti

Srdečný stisk rúk severokórejského vodcu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa sa dočkal množstva kritických reakcií na sociálnych sieťach.

12.06.2018 07:13
summit trump-kim Foto: ,
Donald Trump a Kim Čong-un si podávajú ruku za rokovacím stolom.
debata (88)

Niektorí politickí komentátori aj ľudia diskutujúci na internete sú rozhorčení tiež zábermi na striedavo umiestnené americké a severokórejské vlajky, pred ktorými obaja štátnici pózovali novinárom.

President Donald Trump sa stretol so... Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Trump Kim Summit President Donald Trump sa stretol so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

Podľa kritikov šéf Bieleho domu diktátorovi krajine, ktorá hrubo porušuje ľudské práva, pomáha legitímne vystupovať na svetovej scéne.

„Tu máme prezidenta zo slobodnej časti sveta, ako si potriasa rukou s jedným z najbrutálnejších diktátorov v dejinách, s mužom obviňovaným zo zločinov proti ľudskosti. Stojí spoločne pred americkými a severokórejskými vlajkami,“ píše komentátor Steve Grzanich.

Aj odborníčka na Severnú Kóreu v americkom Wilsonovom centre Jean H. Leeová upozorňuje, aký význam má pre KĽDR stisk ruky Trumpa s Kimom. „V Severnej Kórei to bude vyzdvihované ako okamih, keď Spojené štáty uznali Severnú Kóreu ako seberovného,“ uvádza Leeová. Podľa nej skutočnosť, že americký prezident preletel polovicu sveta, aby sa stretol s vodcom „veľmi chudobnej a veľmi malej krajiny“, dáva Kimovi obrovskú legitimitu.

„Práve to mal Kim v úmysle, keď stupňoval svoje zbrojné testy. Chcel prinútiť amerického prezidenta, aby s ním zasadol k rokovaciemu stolu. Je pre mňa šokujúce sledovať, že mu dávame presne to, čo chcel,“ tvrdí Leeová.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #reakcie #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una