Prehľad summitov od roku 1961 po dnes: Z nepriateľov spojenci

Pozrite si výber významných summitov najskôr znepriatelených strán, na ktorých si lídri potriasli rukami.

12.06.2018 10:06
Singapur Trump Kim summit Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un si podávajú ruky počas historického stretnutia v Singapure 12. júna 2018.
debata (2)

Nikita Chruščov – John Fitzgerald Kennedy

Sovietsky vodca Nikita Chruščov a americký prezident John Fitzgerald Kennedy na summite vo Viedni 3. a 4. júna 1961 prerokovali aktuálne medzinárodne politické otázky, odzbrojenie a vzájomné vzťahy.

Rokovania USA so sovietskou stranou vyústili do... Foto: wikipedia.org
Chruščov, Kennedy Rokovania USA so sovietskou stranou vyústili do dohody z 28. októbra 1962 medzi americkým prezidentom Johnom F. Kennedym (vpravo) a sovietskym vodcom Nikitom Chrušočovom.

Richard Nixon – Mao Ce-tung

Americký prezident Richard Nixon navštívil v dňoch 21. až 28. februára 1972 Čínu, kde v Pekingu viac ako hodinu rokoval s vodcom čínskych komunistov Mao Ce-tungom. Návšteva bola po viac ako dvadsiatich rokoch prvým stretnutím predstaviteľov USA a Číny na vysokej úrovni.

Nixon a predseda štátnej rady Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) Čou En-laj podpísali 27. februára 1972 takzvané šanghajské komuniké, ktoré položilo základ k normalizácii stykov medzi USA a ČĽR. V dokumente bolo uvedené, že existuje len jedna Čína a Taiwan je jej súčasťou.

Michail Gorbačov – Ronald Reagan

Sovietsky prezident Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan sa na summite v Ženeve konanom 19. až 21. novembra 1985 dohodli na aktivizácii sovietsko-amerického dialógu na rôznych úrovniach a vyslovili sa pre pokračovanie v rokovaniach o všeobecnom a úplnom zákaze chemických zbraní. Ich stretnutie v Ženeve a o rok neskôr v Reykjavíku vyústili do podpisu zmluvy o likvidácii jadrových rakiet stredného a kratšieho doletu oboch krajín vo Washingtone v roku 1987. Gorbačov sa s Reaganom zišiel celkom päťkrát.

Michail Gorbačov (vľavo) a Ronald Reagan si... Foto: SITA, AP
Michail Gorbačov, Reagan Michail Gorbačov (vľavo) a Ronald Reagan si vymieňajú podpísané dokumenty zmluvy o odstránení sovietskych a amerických jadrových rakiet stredného a kratšieho doletu.

Michail Gorbačov – George Bush starší

Stretnutie sovietskeho prezidenta Gorbačova s ​​americkým náprotivkom Georgeom Bushom starším, ktoré sa konalo 2. a 3. decembra 1989 na lodi Maxim Gorkij pri pobreží Malty, býva považované za oficiálny koniec studenej vojny. Historický summit prispel k upevneniu vzájomnej dôvery a otvoril perspektívu urýchlenia odzbrojovacieho procesu. Obaja štátnici sa počas Bushovho funkčného obdobia stretli ešte štyrikrát.

George Bush st. v družnej debate s Michailom... Foto: Wikimedia Commons
George Bush st.m gorbačov George Bush st. v družnej debate s Michailom Gorbačovom v roku 1988, studená vojna sa chýli ku koncu.

Jicchak Rabin – Jásir Arafat

Izraelský prezident Jicchak Rabin a šéf Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásir Arafat sa stretli 13. septembra 1993 vo Washingtone pred Bielym domom za účasti amerického prezidenta Billa Clintona. Rabin a Arafat si potriasli rukami a podpísali dohodu (známu ako Oslo I.) medzi Izraelom a OOP o obmedzenej palestínskej autonómii v pásme Gazy a na západnom brehu Jordánu a o vzájomnom uznaní.

Raúl Castro – Barack Obama

Prvýkrát po 59 rokoch sa 11. apríla 2015 zišli najvyšší predstavitelia USA a Kuby – americký prezident Barack Obama so svojím kubánskym náprotivkom Raúlom Castrom viac ako hodinu rokovali v rámci celoamerického summitu v Paname. O rok neskôr, v marci 2016 uskutočnil Obama historickú návštevu Kuby. Išlo o prvú návštevu prezidenta USA na Karibskom ostrove po 88 rokoch.

Americký prezident Barack Obama s kubánskym... Foto: SITA/AP, Andrew Harnik
Obama, Castro Americký prezident Barack Obama s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom.

Donald Trump – Kim Čong-un

V Singapure si v utorok šéf Bieleho domu Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un potriasli pred televíznymi kamerami rukami. Išlo o vôbec prvú schôdzku amerického prezidenta s najvyšším predstaviteľom Severnej Kórey.

Americký prezident Donald Trump a... Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Donald Trump, Kim Čong-Un, summit Americký prezident Donald Trump a severokórejský líder Kim Čong-Un si idú podať ruky na historickom stretnutí v Singapure.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Nixon #jásir arafat #J. F. Kennedy #Raúl Castro #Mao Ce-tung #Nikita Chruščov #Michail Gorbačov #ronald reagan #George Bush starší #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una #Jicchak Rabin