Moskva a Južná Kórea oceňujú dohodu zo Singapuru

Rusko nielenže víta perspektívu jadrového odzbrojenia Severnej Kórey, ale bude pri ňom tiež pomáhať. Povedal to dnes agentúre RIA Novosti námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov v reakcii na historickú schôdzku amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una.

12.06.2018 11:57 , aktualizované: 13:10
debata (9)

Moskva hodnotí ich dohodu o jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova pozitívne, zdôraznil Rjabkov.

Podľa námestníka šéfa ruskej diplomacie je Moskva pripravená pomôcť s riešením severokórejského problému. Rusko podľa Rjabkova dnešnú dohodu zo Singapuru oceňuje, však upozorňuje, že „diabol sa skrýva v detaile“.

Čím viac šancí na riešenie problému sa naskytne prostredníctvom rokovaní, tým lepšie, zdôraznil tiež Rjabkov. Vyjadril zároveň nádej, že význam opäť nadobudnú šesťstranné rozhovory o severokórejskom jadrovom programe. Na týchto rokovaniach sa v minulosti zúčastnili KĽDR, Južná Kórea, Japonsko, USA, Rusko a Čína.

Moskva pritom podľa Rjabkova dúfa, že pokrok v rokovaniach s KĽDR odblokuje normálnu hospodársku spoluprácu, a to aj s Ruskom.

Juhokórejský prezident: Summit je začiatkom nových mierových dejín

Juhokórejský prezident Mun Če-in privítal výsledky utorňajšieho summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Nazval ho historickou udalosťou, ktorá podľa neho ukončí posledný konflikt studenej vojny, a začne písať nové dejiny mieru a spolupráce na Kórejskom polostrove. Informovala o tom agentúra Jonhap.

„Z celého srdca gratulujem a vítam úspech historického summitu USA-KĽDR,“ uvádza sa v Mun Če-inovom vyhlásení, ktoré prišlo niekoľko hodín po tom, čo sa v Singapure skončilo historicky prvé stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

„Moja veľká najväčšia chvála patrí americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a predsedovi Kim Čong-unovi za ich odvahu a smelé rozhodnutie,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení juhokórejského prezidenta.

V spoločnom vyhlásení podpísanom po summite v Singapure sa Trump a Kim zaviazali, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky.

Spojené štáty a KĽDR sa tiež zaviazali, že spoločne vyvinú úsilie na zabezpečenie trvalého mieru na Kórejskom polostrove.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #Mun Če-in #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una #jadrové odzbrojenie