Internet sa baví na porozumení Trumpa s Kimom, médiá špekulujú o pere

Svetové médiá po vrcholnej schôdzke amerického prezidenta Donalda Trumpa s vodcom Severnej Kórey Kim Čong-unom špekulujú, prečo Kim nepodpísal spoločné vyhlásenie perom pripraveným na stole, ale perom, ktoré mu podala jeho sestra. Podľa serveru britského denníka The Daily Telegraph sa mohol Kim obávať o svoju bezpečnosť, mohol sa však chcieť vyhnúť aj tomu, aby Američania získali z potu informácie o jeho zdravotnom stave.

12.06.2018 16:12
Kim, Trump Foto:
Koniec priateľstva so západnými spojencami. Teraz je môj najlepší priateľ Kim. Aj takto glosuje jeden z užívateľov sociálnej siete Twitter vrcholnú schôdzku amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.
debata (17)

V miestnosti, kde Trump s Kimom podpísali spoločné vyhlásenie o denuklearizáciu Kórejského polostrova, bola na stole pripravená dve perá. Na oboch bol zlatým písmom podpis prezidenta Trumpa. Písacie potrebu na mieste, kde mal zasadnúť vodca KĽDR, krátko pred podpisom dokumentu starostlivo očistil člen Kimovej ochranky v bielych rukaviciach.

Kim Čong-un však nakoniec očistené pero nepoužil a vyhlásenie podpísal tým, ktoré mu podala jeho sestra Kim Jo-Čong, jedna z jeho najbližších spolupracovníčok. Pero poskytnuté Američanmi tak zostalo nedotknuté ležať na stole.

Juhokórejský denník Čoson ilbo už skôr informoval, že si Kim na vrcholnú schôdzku doviezol aj vlastnú prenosnú toaletu. Chcel tým údajne zabrániť tomu, aby mohli cudzie rozviedky analyzovať jeho stolicu. Prenosnú toaletu so sebou vozil už aj otec súčasného severokórejského vodcu Kim Čong-il.

Ako si Trump s Kimom porozumeli

Na sociálnych sieťach sa v priebehu dneška ocitala téma summitu mimoriadne často. Top témou nebolo ani tak jadrové odzbrojenie Severnej Kórey, ale náhle porozumenie lídrov USA a KĽDR.

Pekní a štíhli

Pobavenie vyvolalo na sociálnych sieťach video, ktoré zachytáva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom krátko pred tým, než zasadli k spoločnému obedu. Trump totiž novinárov vyzval, aby obaja lídri na ich fotografiách boli „pekní, fešácki a štíhli“. Kima pritom šéf Bieleho domu v minulosti označil za „malého a tučného“.

Následný záber na tvár severokórejského vodcu podľa niektorých užívateľov sociálnych sietí prezrádza, že prezidentov komentár Kima príliš nepobavil. Britský denník The Guardian však upozornil, že nie je jasné, či mu prezidentove slová tlmočník preložil.

Trump a Kim sa v minulosti niekoľkokrát vzájomne počastovali nadávkami. Šéf Bieleho domu o severokórejskom vodcovi hovoril ako o „malom a tučnom“ a označil ho tiež za „rakeťáka“. Vodca KĽDR zase o Trumpovi povedal, že je choromyseľný a označil ho za „starého blázna“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una