Summit Trump - Kim: Otázky a odpovede

Americký prezident Donald Trump a severokórejský líder Kim Čong-Un majú za sebou historické stretnutie v Singapure. O čom hovorili a na čom sa dohodli?

12.06.2018 19:00
debata
Deklarácia s podpismi amerického prezidenta a... Foto: Reuters, JONATHAN ERNST
trump, kľdr, kim Deklarácia s podpismi amerického prezidenta a severokórejského lídra.

Aké kľúčové záväzky si dali Trump a Kim v uzavretej dohode?

Podstata je obsiahnutá v jednej vete: „Prezident Trump sa zaviazal poskytnúť KĽDR bezpečnostné záruky a predseda Kim opätovne ubezpečil o svojom pevnom a neochvejnom záväzku kompletného jadrového odzbrojenia na Kórejskom polostrove.“

O čom sa ešte v deklarácii hovorí?

O vôli nastoliť nové vzťahy medzi USA a Severnou Kóreou „v súlade s túžbou ľudu oboch krajín po mieri a prosperite“ a o spoločnom úsilí pri „budovaní trvalého a stabilného mierového stavu na Kórejskom polostrove“. Washington a Pchjongjang sa tiež zaviazali vyhľadať, identifikovať a repatriovať telesné pozostatky vojakov padlých počas kórejskej vojny v rokoch 1950 – 1953.

Prečo sa v záverečnom dokumente neobjavila požiadavka „úplnej, overiteľnej a nezvratnej demontáže“ jadrových zbrojných kapacít Pchjongjangu, na ktorej Washington doteraz trval?

Trump absenciu tejto formulácie vysvetlil nedostatkom času. "Som tu iba jeden deň,“ poznamenal.

Čo bude nasledovať po summite?

Už na budúci týždeň má dialóg pokračovať na úrovni šéfa americkej diplomacie a vysokého predstaviteľa Severnej Kórey. Trump tiež povedal, že v budúcnosti ráta s ďalšími summitmi, a to v Pchjongjangu i vo Washingtone. Podmienkou sú konkrétne ústretové kroky Severnej Kórey.

Dali si aj nejaký konkrétny prísľub, ktorý sa do pomerne vágnej deklarácie nedostal?

Trump sľúbil pozastavenie spoločných vojenských manévrov USA s Južnou Kóreou a Kim súhlasil s likvidáciou polygónu na testovanie motorov pre rakety.

Zostávajú sankcie proti Pchjongjangu aj po summite v platnosti?

Áno, naďalej platia, ich postupné uvoľňovanie bude možné až po tom, čo Pchjongjang spustí nezvratný proces jadrového odzbrojenia.

Hovoril Trump s Kimom aj o stave ľudských práv v Severnej Kórei?

Trump tvrdí, že hoci hlavnou témou bolo jadrové odzbrojenie Pchjongjangu, spomenul aj túto citlivú tému. Podľa neho ľudia väznení v severokórejských pracovných táboroch sú jednou zo skupín, ktorá bude mať zo včerajšieho summitu najväčší úžitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una