Dynastia Kimov: dedo, syn a vnuk urobili z KĽDR najizolovanejší štát na svete

Dedo, syn, vnuk. Už viac ako 80 rokov je moc v Pchjongjangu nepretržite v rukách jedného rodinného klanu. Pod vedením Kimov sa Severná Kórea stala najizolovanejším štátom na svete. V krajine sa pestuje kult osobnosti všetkých troch doterajších vodcov, propaganda ich vykresľuje ako géniov.

12.06.2018 18:00
debata (41)
Kim Ir-sen. Foto: SITA/AP
Kim Ir-sen Kim Ir-sen.
  • Kim Ir-sen sa narodil v apríli 1912 na vidieku neďaleko Pchjongjangu. Od mladosti bol silno presvedčený komunista. Chcel zjednotiť Kóreu pod svoju vládu, preto v roku 1950 rozpútal vojnu. Počas bojov, ktoré ukončilo prímerie v roku 1953, tak fakticky jeho vinou zomrelo zhruba 2,5 milióna ľudí. Likvidoval nielen politických odporcov, viedol aj ťaženie proti kresťanom (napríklad v hlavnom meste tvorili sedminu obyvateľstva). Dvakrát navštívil niekdajšie Československo. Najprv v roku 1956, druhý raz v roku 1984. Pricestoval v opancierovanom vlaku. V Děčíne ho privítal smutne známy komunistický ideológ Vasil Biľak a potom v Prahe šéf štátostrany a prezident Gustáv Husák. Do ulíc nahnali tisíce ľudí, aby lemovali trasu Kimovej autokolóny zo železničnej stanice až na Hrad. Posledné roky jeho éry poznačil rozpad Sovietskeho zväzu, slabá ekonomika sa už nemohla spoliehať na štedrú podporu Moskvy. Túžil po dlhovekosti, lekárom nariadil, aby sa dožil 120 rokov. Zomrel však vo veku 82 rokov na infarkt. Po smrti ho vyhlásili za Večného prezidenta. Telo zabalzamovali a vystavili v mauzóleu. Výročie narodenia zosnulého diktátora, ktorému v krajine postavili viac ako 500 sôch, sa každoročne oslavuje ako Deň slnka. (Na snímke je Kimov portrét z mozaiky vytvorenej na tribúne štadióna počas jednej z osláv.)
Kim Čong-il. Foto: Graphic News
Kim Čong-il Kim Čong-il.
  • Kim Čong-il mal dva rôzne dátumy narodenia a podobne aj miesta rodiska. Pravda je nepochybne taká, že na svet prišiel 16. februára 1941 neďaleko Chabarovska, lebo jeho otec vtedy žil s manželkou v Sovietskom zväze. Severokórejský režim však tvrdí, že sa narodil presne o rok neskôr na hore Pektusan, pričom hneď po pôrode vyšla úžasná dvojitá dúha. Otec ho označil za nástupcu už v roku 1974. Rozmohol sa okolo neho kult osobnosti, ešte keď nestál na čele štátu; kým Kim Ir-sen mal titul Veľký vodca, jeho syn bol Drahý vodca. Čiastočne zlepšil vzťahy s vládou v Soule – kúsok od demilitarizovanej zóny umožnil zriadiť priemyselný park, v ktorom Severekórejčania začali pracovať pre juhokórejské firmy. Z jeho súkromného života preniklo, že je bohém, ktorý má rád pijatiky a sex. Spočiatku prejavoval ochotu vzdať sa vojenského jadrového programu, ale nakoniec nenastal nijaký posun. Počas jeho vládnutia Pchjongjang v roku 2006 uskutočnil prvý úspešný podzemný atómový test. Moc, ktorú zdedil v lete 1994, si veľa rokov neužil. Silný fajčiar mal cukrovku a kardiovaskulárne problémy, dokonca prekonal mozgovú porážku. V roku 2011 sa zdalo, že jeho zdravotný stav sa zlepšil, lebo dobre zvládol dve zahraničné cesty – v máji do Číny a v auguste do Ruska. Lenže na konci roku 2011 zomrel na zlyhanie srdca. Mal 70 rokov.
Kim Čong-un. Foto: Graphic News Ltd
Kim Čong-un Kim Čong-un.
  • Kim Čong-un má tiež protichodné údaje o narodení; isté je, že pochádza z Pchjongjangu. Existujú tri možné dátumy. Zdroje sa zhodujú, že je to 8. január, otázny zostáva rok. Severná Kórea uvádza 1982. Bývalý americký basketbalista Dennis Rodman, ktorý sa s ním skamarátil, hovorí, že 1983. Škola vo Švajčiarsku, ktorú navštevoval pod zmeneným menom, má v zázname 1984. Znamená to, že keď v decembri 2011 prevzal moc, mal iba 29 – 31 rokov. Nový neskúsený líder predniesol prvý prejav na verejnosti až v apríli 2012, keď sa konala vojenská prehliadka. Pokračoval v zbrojných testoch, ktoré znepokojili celý svet. Odhaduje sa, že severokórejský atómový arzenál tvorí 15 – 60 bômb (započítané sú aj vodíkové). Usudzuje sa, že raketa Hwasong-15 dokáže zasiahnuť ktorúkoľvek časť USA. Američanom sa dokonca vyhrážal, že by proti nim uskutočnil preventívny jadrový útok v prípade, že by cítil z ich strany jednoznačnú hrozbu napadnutia. Na domácej scéne robil zákerné čistky. Napríklad dal popraviť strýka, ktorý bol vplyvný generál. Jeho režimu sa pripisuje aj zodpovednosť za smrteľnú otravu Kimovho nevlastného brata na letisku v Malajzii.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una