Z Kongresu USA znie po summite Trump - Kim opatrnosť

Lídri republikánov a demokratov v americkom Kongrese reagovali zatiaľ len opatrne na historické stretnutie prezidenta USA Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Uviedli tiež, že počiatočná dohoda, ktorá bola dosiahnutá, nebude znamenať veľa, kým Severná Kórea nepristúpi k plnej denuklearizácii.

12.06.2018 22:42
debata (3)

Vodca republikánov v Senáte Mitch McConnell označil utorkovú schôdzku v Singapure za významný prvý krok vo vzťahoch medzi USA a KĽDR, ale nie za rozhodujúci, pokiaľ nebudú nasledovať ďalšie kroky Severnej Kórey.

McConnell upozornil, že „nasledujúce kroky v rokovaniach otestujú, či sa môžeme dostať k overiteľnej dohode“. Dodal, že „my i naši spojenci musíme byť pripravení obnoviť politiku maximálneho tlaku“.

Podľa predsedu Snemovne reprezentantov Paula Ryana „len čas ukáže, či to Severná Kórea tentoraz myslí vážne“. Ryan spresnil, že medzitým treba voči KĽDR naďalej uplatňovať maximálny ekonomický tlak.

Diktatúra s legitimitou

Demokrati sú po schôdzke Trumpa s Kimom skeptickí, konštatovala agentúra AP. Podľa nich sa Trump už vzdal účinnej „americkej páky tým, že sa zaviazal zastaviť vojenské cvičenia“ so zmluvným spojencom – Južnou Kóreou.

Líder demokratov v Senáte Chuck Schumer uviedol, že „prezident Trump udelil brutálnej a represívnej diktatúre medzinárodnú legitimitu, po ktorej dlho túžila“. Schumer poukázal aj na to, že dohoda podpísaná Trumpom a Kimom nedefinuje, čo znamená denuklearizácia. Summit bol podľa neho „čistou reality šou“.

Veľmi kritický bol k výsledku summitu aj republikánsky senátor Marco Rubio. Vo svojom tweete Rubio napísal: „Prezident ho (Kima) rozmaznáva, aby z neho dostal dobrú dohodu. Ale Kim Čong-un nie je talentovaný chlap. Zdedil rodinný biznis po otcovi a dedovi. Je to absolútny čudák, ktorému by v žiadnej demokracii nezverili ani funkciu pomocného šarhu.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres #Senát USA #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una