Trump a Kim si vymenili pozvania na návštevu svojich krajín

Severná Kórea informovala, že jej vodca Kim Čong-un a prezident USA Donald Trump si počas utorkového summitu v Singapure vymenili pozvania na návštevu svojich krajín.

13.06.2018 06:23
Donald Trump Kim Čong-un Foto: ,
Americký prezident Donald Trump so severokórejským lídrom Kim Čong-unom v hoteli Capella na ostrove Sentosa v Singapure.
debata (2)

Ako spresnila severokórejská agentúra KCNA, Kim pozval Trumpa do Pchjongjangu „v čase, keď sa mu to bude hodiť“, a Trump adresoval Kimovi pozvanie na návštevu USA.

Podľa agentúry AP sa tieto pozvania zdajú byť prejavom diplomatickej zdvorilosti, pričom ich uskutočnenie môže závisieť i od pokroku v denuklearizácii KĽDR, ktorú Kim sľúbil Trumpovi počas ich utorkového summitu v Singapure.

KCNA tvrdí, že obaja lídri akceptovali pozvanie na návštevu druhej krajiny a vyjadrili presvedčenie, že tieto cesty poslúžia ako ďalšia dôležitá príležitosť na zlepšenie" vzťahov medzi ich krajinami.

AP pripomenula, že od skončenia kórejskej vojny, ktorá sa odohrala v rokoch 1950–53, sa neuskutočnila žiadna návšteva vedúcich predstaviteľov USA v KĽDR a zástupcov KĽDR v USA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una