Donbas: 'Normandský' pokus o návrat do reality

"Nevylučujem, že v najbližších dňoch sa stretnú účastníci tzv. normandskej štvorky (Ukrajina, Rusko, Nemecko, Francúzsko - pozn. red.) na najvyššej úrovni," reagoval na berlínske stretnutie šéfov diplomacií spomínaných krajín Pavlo Klimkin.

13.06.2018 10:00
Nemecko Ukrajina Rovanie Mierové Normandská... Foto: ,
Zľava ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, jeho francúzsky rezortný kolega Jean-Yves Le Drian, šéf nemeckej diplomacie Heiko Mass a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov pózujú pred začiatkom mierového rokovania o Ukrajine vo formáte tzv. normandskej štvorky v Berlíne.
debata (4)

Rokovanie sa skončilo v pondelok tesne pred polnocou a ako informoval portál Korrespondent, počas neho sa ukrajinský minister stretol medzi „štyrmi očami“ s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. Všeobecne sa usudzovalo, že po februárovom rokovaní ministrov normandskej štvorky v minulom roku, išlo v Berlíne o ďalší pokus vrátiť sa k realite, ktorá panuje na východnej Ukrajine.

„Ešte pred večerou som sa s ním stretol (s Klimkinom) a hovorili sme o otázkach, ktoré boli predmetom telefonátu prezidentov Putina a Porošenka,“ informoval šéf ruskej diplomacie Lavrov s tým, že išlo hlavne o výmenu „zadržaných osôb“. Teda nie „politických väzňov“ či „vojnových zajatcov“, ako to žiadal Kyjev. Ministri sa zároveň dotkli aj spôsobu, ako zvýšiť autoritu misie OBSE v Donbase s pomocou OSN. Podľa Klimkina to bolo prvýkrát, čo sa reálne diskutovalo o reálnych veciach.

„Bola to reálna diskusia,“ cituje ukrajinského ministra agentúra UNIAN. Ako potvrdil, dospeli k dohode pokračovať v rokovaniach na rôznych úrovniach a na základe dosiahnutých výsledkov nevylúčil, že sa ministri ešte raz stretnú.

„Na hlavnej téme sa však nedohodli,“ konštatoval portál Deutsche Welle s poukázaním na problematiku nasadenia mierových, tzv. modrých prílb OSN v Donbase.

„Dohodli sme sa iba na tom, že budeme pokračovať v rokovaní na túto tému na úrovni politických riaditeľov na ministerstvách zahraničia,“ cituje Deutsche Welle nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa. Predmetom ich rokovania však podľa ministra nebude otázka nasadiť či nenasadiť „modré prilby“ v Donbase, ale čo vôbec má obsahovať misia OSN.

„Obe strany s ňou v princípe súhlasia. Napriek tomu predstavy (Ruska a Ukrajiny – pozn. red.), aká vôbec bude a aký bude mať mandát, ako aj otázka zóny zodpovednosti, sú zatiaľ na míle vzdialené,“ upozornil Maas. Minister Klimkin bol oveľa ostrejší, keď vyhlásil, že „predstavy Moskvy a Kyjeva o modrých prilbách v Donbase sú dva rozdielne svety“.

Pozorovatelia upozorňujú, že aj na doterajších rokovaniach sa ministri „normandskej štvorky“ dohodli napríklad o dodržaní prímeria, o stiahnutí ťažkých zbraní či o odmínovaní územia. Ako však ukázala prax, dohody sa často porušovali vzápätí po ich prijatí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #normandská skupina