Pompeo: Ak KĽDR nebude čestná, obnovíme cvičenia

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v stredu v Soule pred novinármi vyhlásil, že spoločné americko-juhokórejské vojenské cvičenia sa obnovia, ak Severná Kórea prestane viesť úprimné a čestné rokovania o svojom jadrovom programe. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

13.06.2018 09:39 , aktualizované: 19:42
južná kórea, vojaci, cvičenie Foto:
Na archívnom zábere sa juhokórejská armáda pripravuje na vojenské manévre pri ostrove Jonpchjong.
debata (11)

Pompeo pricestoval do Južnej Kórey deň po tom, čo sa prezident USA Donald Trump stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom na historickom summite v Singapure. Šéf Bieleho domu tam oznámil, že Spojené štáty pozastavia „vojnové hry“ so Severnou Kóreou. Slovným spojením mal na mysli práve spoločné manévre USA a Južnej Kórey.

Pompeo v Soule v stredu vyhlásil, že bol prítomný, keď sa Trump rozprával s Kimom o tejto téme. Podľa ministra dal Trump „veľmi jasne najavo“, že podmienkou pre pozastavenie manévrov je, aby pokračovali úprimné a čestné rozhovory. Pompeo upozornil, že ak USA dospejú k názoru, že rokovania o denuklearizácii už nie sú vedené čestne, v dobrej viere, pozastavenie vojenských cvičení „už nebude platné“.

Pompeo zdôraznil, že Trump to Kimovi povedal „jednoznačne“. Pompeo zároveň uviedol, že si je istý, že rozhovory USA so Severnou Kóreou budú pokračovať „niekedy na budúci týždeň“. Dodal, že presný časový plán nepozná. Očakáva však, že to nastane veľmi rýchlo po tom, čo sa Trump aj Kim vrátia do svojich krajín. Pompeo sa do Spojených štátov vráti vo štvrtok večer.

Minister bude proces poháňať, Trump bude na čele

Podľa Pompea prezident Trump stojí „v čele“ situácie, ale „ja budem ten človek, ktorý prevezme úlohu poháňať tento proces dopredu“.

Minister zahraničných vecí dodal, že USA a Severná Kórea urobili oveľa viac práce, ktorú však nebolo možné všetku zahrnúť do vyhlásenia Trumpa a Kima podpísaného v Singapure. Podľa Pompea budú teraz tímy ďalej rozpracovávať tieto témy.

Šéf americkej diplomacie zdôraznil, že USA chcú, aby KĽDR podnikla výrazné kroky v jadrovom odzbrojení už v nasledujúcich dvoch rokoch.

Konkrétny časový plán krokov neodhalí

Pompeo po stretnutí Trumpa s Kimom predstavil ambiciózny časový plán pre denuklearizáciu. Podľa svojich slov však nechce odhaliť konkrétny harmonogram krokov, ale ako uviedol, Trumpova administratíva dúfa v „zásadné, naozaj zásadné kroky v odzbrojovaní“, ktoré môžu nastať ešte pred koncom prvého Trumpovho funkčného obdobia. To sa končí v januári 2021.

Pompeo takisto vyzval ostatných, aby brali s pochybnosťami tvrdenia severokórejských oficiálnych médií, že Trump súhlasil s postupnou denuklearizáciou (odstraňovaním jadrových zbraní). Pompeo to síce nekonkretizoval, ale vyhlásil, že „človek by mal brať niektoré veci, ktoré sa píšu na iných miestach, s veľkou rezervou“.

Severokórejský líder chápe, že „sa uskutoční hĺbkové overovanie“ jadrových záväzkov, ktoré vyplynú z dohody s USA, informoval Pompeo novinárov v Soule.

Pompeo: Je hlúpe sústreďovať sa na jedno chýbajúce slovo

Pompeo odmietol kritiku, že v spoločnom vyhlásení podpísanom Trumpom a Kimom v Singapure nie je žiadna zmienka o overovaní jadrového odzbrojenia v Severnej Kórei. Pred historickým summitom oboch lídrov totiž USA vyhlásili, že toto odzbrojenie musí byť „úplné, overiteľné a nezvratné“.

Minister zahraničných vecí povedal novinárom, že je hlúpe sústreďovať sa na chýbajúce slovo „overiteľné“. Dodal, že tam chýba preto, že dohoda spomína „úplnú“ denuklearizáciu Kórejského polostrova. Pompeo doplnil, že „v mysli každého zúčastneného“ slovo „úplné“ pokrýva aj slovo „overiteľné“.

Pompeo vyhlásil: „Som rovnako presvedčený, že chápu, že nastane hĺbkové overovanie.“

Japonsko má obavy z pozastavenia manévrov

Japonský minister obrany Icunori Onodera vyjadril znepokojenie nad plánom prezidenta USA Donalda Trumpa pozastaviť americko-juhokórejské vojenské cvičenia. Južná Kórea, ktorú Trumpov zámer takisto prekvapil, však už naznačila možnosť pozastavenia manévrov.

„Americko-juhokórejské vojenské cvičenia a americké sily v Južnej Kórei zohrávajú dôležitú úlohu pre bezpečnosť východnej Ázie,“ uviedol Onodera, ktorého citovala agentúra DPA.

Onodera zdôraznil, že Japonsko bude naďalej vyvíjať tlak na Severnú Kóreu za jej jadrový program.

„Chceli by sme požiadať Severnú Kóreu, aby robila politické zmeny viditeľným spôsobom,“ dodal japonský minister obrany.

Ako informovala agentúra DPA, Trump po utorkovom summite so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Singapure vyhlásil, že pozastaví prebiehajúce americko-juhokórejské manévre. Takisto vyjadril ochotu stiahnuť z Južnej Kórey americké jednotky.

Južnú Kóreu jeho vyjadrenie prekvapilo a ihneď požiadala o vysvetlenie. V stredu už ale naznačila možnosť pozastavenia manévrov. Hovorca juhokórejského prezidenta totiž podľa agentúry Jonhap uviedol, že „zatiaľ je stále potrebné zistiť presný význam a zámer poznámok prezidenta Trumpa. Ak sa však konajú vážne diskusie medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi o denuklearizácii Kórejského polostrova a o nastolení mieru, musíme zvážiť rôzne spôsoby, ako ďalej rozvíjať tento dialóg“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #Južná Kórea #vojenské cvičenie #vojenské manévre #Donald Trump