KĽDR: Od hladomoru k plným ústam? Po utrpení svitá nádej

Keby Kim Čong-un naozaj splnil to, čo sľúbil na summite, Severná Kórea by sa mohla dočkať zrušenia ostrých medzinárodných sankcií. Pomohlo by to slabej ekonomike. Krajina s päťnásobne väčším počtom obyvateľov ako Slovensko má šesťnásobne menší objem hrubého domáceho produktu.

13.06.2018 13:00
kľdr, severná kórea, Kim Ir-sen Foto: ,
Sochy severokórejských lídrov Kim Ir-sena (vľavo) a Kim Čong-ila v hlavnom meste KĽDR Pchjongjangu.
debata (83)

Severokórejčania zažili najhoršie časy v novodobej histórii v období rokov 1995 – 1999. Katastrofálne sucho a záplavy zničili poľnohospodárstvo. Hladomor si vyžiadal státisíce mŕtvych. Izolovaný režim sa už nemohol spoliehať na štedrosť Moskvy, lebo komunistický Sovietsky zväz sa rozpadol. Spriatelenú Čínu trápila neúroda, pričom potrebovala za obilie tvrdú menu, takže Peking výrazne znížil pomoc Pchjongjangu.

Z najhoršieho je už Severná Kórea preč dlhší čas; niektoré roky bola úroda obilia taká, že štát vedel nasýtiť celé obyvateľstvo, ale výkyvy pretrvávajú. Treba pritom pripomenúť, že pre väčšinu ľudí platí prídel potravín. Keby režim rozvinul ťažbu nerastných surovín a mohol by ich vyvážať, určite by získal dosť peňazí, aby veľká časť národa nemala prinajmenšom poloprázdne žalúdky.

severokórejský hospodársky potenciál

Medzi majetnými a chudobnými existuje priepastný rozdiel. O návšteve kvalitných reštaurácií v Pchjongjangu sa väčšine ľudí môže len snívať. „Chutné jedlo stojí viac ako 15 – 20 dolárov, čo je dosť peňazí na to, aby sa za ne viac než týždeň najedla jedna rodina na vidieku,“ poznamenal na blogu analytik Andrej Lankov.

Kým úzka vrstva bohatých si môže dovoliť objednať dobroty na tanieri, obyčajní ľudia živoria a dokonca veľa detí je stále ohrozených priamo na živote. Na ich ťažkú situáciu nedávno poukázal Detský fond OSN. „Predpokladáme, že v tomto roku bude trpieť na podvýživu 200-tisíc severokórejských detí, pričom 60-tisíc z nich môže hroziť smrť hladom. Ide o proteínovú a kalorickú podvýživu,“ upozornil podľa agentúr Reuters riaditeľ fondu Manuel Fontaine.

Otázky a odpovede

Aký je rozdiel v hrubom domácom produkte (HDP)?

Okolo roku 1975 bol HDP na jedného obyvateľa približne rovnaký v oboch štátoch rozdeleného polostrova. Južná Kórea však na rozdiel od svojho suseda začala rýchlo napredovať, stal sa z nej ekonomický tiger. Kým v súčasnosti má krivkajúca Severná Kórea HDP na jednu hlavu zhruba 1 300 eur, v druhej krajine je to až 21-násobne vyššia suma.

Ako vyzerá porovnanie exportu?

Priepastný rozdiel medzi dvoma Kóreami dokazujú aj údaje o vývoze. Severokórejský export dosiahol v roku 2016 iba necelé 3 miliardy eur. Naopak, juhokórejský bol viac ako 495 miliárd. Severokórejčania vyviezli najviac tovarov do Číny (takmer 83 percent). Peking je zároveň hlavným partnerom Pchjongjangu v importe (čínsky podiel na severokórejskom dovoze tvoril až 85 percent).

Aký rast dosahuje severokórejská ekonomika?

Kórejská banka sídliaca v Soule odhaduje, že priemerný rast v období 2000 – 2013 bol len 1,4 percenta. Predvlaňajší rok videla oveľa lepšie – uviedla, že rast dosiahol 3,9 percenta. Zrejme k tomu prispelo baníctvo a oblasť energetiky. Mimochodom, podľa banky sa v roku 2016 zlepšil aj export (o 4,6 percenta). Opierať sa dá len o odhady, lebo Severná Kórea dôkladne nezverejňuje svoje ekonomické ukazovatele.

Čo tvorí výraznú časť severokórejského vývozu?

Predpokladá sa, že pred dvoma rokmi sa dodávky uhlia do Číny podieľali až 40 percentami na exporte. Peking vo februári 2017 však pozastavil dovoz tejto suroviny, ale tvrdí, že celkovo sa vzájomný obchod s Pchjongjangom zväčšil. V zásobách uhlia patrí Severnej Kórei 22. miesto v rebríčku všetkých krajín sveta. Pod jej zemou sa skrýva veľa ďalšieho nerastného bohatstva.

Aké sú hospodárske vzťahy medzi dvoma Kóreami?

V poslednom období sa výrazne zhoršili. Spoločným menovateľom pokroku sa stal veľký priemyselný park Kesong. Projekt z roku 2004 vybudovali kúsok severne od demilitarizovanej zóny. Od februára 2016 však nefunguje, lebo režim v Pchjongjangu nahneval vládu v Soule skúškou vodíkovej bomby a testom rakety s dlhým doletom. Areál pritom plnil významný účel.

Juhokórejským firmám umožnil využívať severokórejskú pracovnú silu. Až 124 podnikov z juhu platilo 54-tisíc zamestnancom zo severu ročne na mzdách dovedna takmer 100 miliónov eur. Najväčší podiel v Kesongu mal textilný a automobilový priemysel. Po prerušení prevádzky priemyselného parku sa objem obchodu medzi Kóreami prepadol až o 87 percent. Možné zlepšenie politických kórejských vzťahov po summite Donalda Trumpa s Kim Čong-unom by mohlo viesť k opätovnému fungovaniu industriálnej zóny.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #sankcie #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una #historický summit