Schôdzka storočia, naše víťazstvo. Kimove médiá hodnotia summit s Trumpom

Severokórejské štátne médiá v stredu referovali o úspechu o utorkového summitu vodcu KĽDR Kim Čong-una s amerických prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý označili za "schôdzku storočia".

13.06.2018 12:16
Trump Kim Summit Foto: ,
Prezident Donald Trump sa stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
debata

Trump a Kim sa v utorok na historickom summite v Singapure dohodli, že Spojené štáty a Severná Kórea nadviažu „nové“ vzťahy. V spoločnom vyhlásení oboch predstaviteľov sa uvádza, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky. Obe krajiny sa tiež zaviazali, že spoločne vyvinú úsilie na zabezpečenie trvalého mieru na Kórejskom polostrove.

Podľa agentúry Reuters severokórejské médiá predstavujú výsledky singapurského summitu ako víťazstvo Pchjongjangu, pričom zdôrazňujú ústupky zo strany USA. Oficiálna tlačová agentúra KCNA podčiarkla najmä Trumpov prísľub pozastaviť spoločné americko-juhokórejské vojenské manévre, poskytnúť Severnej Kórei bezpečnostné garancie a perspektívne zrušiť sankcie voči KĽDR.

„Kim Čong-un a Trump sa zhodli na dôležitosti zachovávania princípu, že mier, stabilitu a denuklearizáciu Kórejského polostrova možno dosiahnuť len postupnými a súčasne prebiehajúcimi krokmi,“ píše sa v správe KCNA.

Hviezda spravodajstva

Ten istý text následne prečítala v štátnej televízii aj známa moderátorka spravodajstva Ri Čchun-hi, ktorá sa preslávila aj v zahraničí svojim oduševneným ohlasovaním správ dôležitých pre režim v Pchjongjangu.

Veľkú pozornosť venoval singapurskému summitu aj oficiálny denník vládnucej komunistickej strany Rodong sinmun. Fotografie zo schôdzky zapĺňali zhruba polovicu zo šesťstranového stredajšieho vydania; celkovo ich bolo 33. Len na prvej strane bolo osem záberov zo summitu, z toho štyri zachytávali podanie rúk oboch lídrov.

Kľúčová otázka eliminácie jadrových zbraní

Podľa analytika Mun Hong-sika z juhokórejského bezpečnostného inštitútu INSS denník Rodong sinmun prezentoval summit ako veľké víťazstvo a výsledok snáh vodcu Kim Čong-una. Zdôrazňoval pritom najmä otázku mieru a nových vzťahov s USA.

Otázka eliminácie jadrových zbraní na Kórejskom polostrove, ktorá je kľúčová pre Washington, predstavovala v rámci spravodajstva o summite len menej podstatný dodatok, analyzuje Mun Hong-sik.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una