V Sýrii vlani pravdepodobne použili sarín a chlór, ukázali testy OPCW

Laboratórne testy potvrdili, že na severe Sýrie v provincii Hamá pri dvoch útokoch vlani na konci marca veľmi pravdepodobne použili zakázaný nervový plyn sarín a tiež chlór.

13.06.2018 18:45
Hamá, Sýria Foto: ,
Na snímke zo sýrskej oficiálnej tlačovej agentúry SANÁ prázdne ulice v sýrskom centrálnom meste Hamá.
debata (43)

Oznámila to Medzinárodná organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Ako poznamenala agentúra AP, vyšetrovací tím OPCW však nemá mandát na to, aby určil, kto za útokmi stál.

Ako uviedla OPCW vo svojom vyhlásení, Sarín použili 24. marca 2017 južne od mesta Latámina v provincii Hamá. Organizácia tiež „dospela k záveru, že chlór bol veľmi pravdepodobne použitý ako chemická zbraň 25. marca 2017 v nemocnici v Latámina a jej okolí.“ Zistenia OPCW bola založená na svedeckých výpovediach a analýzach vzoriek.

Sýria v roku 2013 súhlasila s tým, že sa vzdá svojho chemického arzenálu, a jej vláda opakuje, že zakázané zbrane nepoužíva. Vinu za chemické útoky zvádza na povstalcov.

Vládu prezidenta Asada z chemických útokov obvinili už niekoľkokrát. V reakcii na údajný útok z tohtoročného 7. apríla v meste Dúmá vo východnej Ghúte, Spojené štáty, Británia a Francúzsko bombardovali sýrske ciele, ktoré podľa trojice slúžili na spracovávanie a ďalšie skladovanie chemických zbraní. Či boli chemické zbrane použité v meste Dúmá, je stále predmetom vyšetrovania. OPCW na mieste odobrala vzorky na chemickú analýzu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemický útok #Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW)