Polícia v Čile hľadala v budovách patriacich cirkvi dôkazy o zneužívaní

Čilská polícia prehľadala v stredu nehnuteľnosti patriace rímskokatolíckej cirkvi a zhabala dokumenty súvisiace s vyšetrovaním údajného sexuálneho zneužívania duchovnými. Razie prebehli v metropole Santiago a meste Rancagua, ležiacom asi 85 kilometrov južne od hlavného mesta, v ktorom bolo z "nevhodného správania" obvinených dovedna 14 kňazov.

14.06.2018 06:45
Vatikán, Čile, sexuálny škandál, biskup, Juan... Foto:
Biskup Juan Barros, ktorý podal rezignáciu pápežovi Františkovi ako prvý z čilských biskupov.
debata

„Nikto nie je nad zákonom,“ povedal podľa agentúry DPA prokurátor Emiliano Arias, ktorý viedol zásahy v centrále cirkevného súdu v Santiagu a na biskupskom úrade v Rancague.

K raziám došlo v čase, keď dvojica emisárov vyslaná pápežom Františkom – arcibiskup Charles Scicluna a monsignor Jordi Bertomeu – zhromažďuje v Čile svedectvá o údajnom zneužívaní.

Kardinál Ricardo Ezzati, arcibiskup Santiaga, podľa agentúry AP uviedol, že cirkevní hodnostári poskytli „prokurátorovi všetku požadovanú dokumentáciu“ a vo všetkom, čo je nevyhnutné „sú civilnému justičnému systému k dispozícii“.

Padli prvé hlavy

Pápež František prijal v pondelok rezignáciu biskupa Juana Barrosa, ktorý bol v centre škandálu okolo pohlavného zneužívania duchovnými v Čile. Zároveň prijal aj rezignácie dvoch ďalších čilských biskupov – Gonzala Duarteho z Valparaísa a Cristiana Cara z Puerta Monttu.

Sexuálny škandál výrazne poškodil obrazu cirkvi v kedysi tradične katolíckom Čile. Mal negatívny vplyv aj na pápežovu povesť, pretože počas januárovej návštevy Čile sa zastával biskupov obviňovaných z toho, že kryli sexuálny škandál. Pápež neskôr tento svoj postoj prehodnotil. Následne do Čile vyslal práve arcibiskupa Sciclunu, aby sa stretol s obeťami zneužívania a ďalšími veriacimi.

Obete sa ozvali už pred vyše 15 rokmi

Jednou z kľúčových postáv škandálu bol Juan Barros, ktorého pápež v roku 2015 vymenoval za biskupa z Osorna aj napriek podozreniam a obvineniam, že kryl zneužívanie maloletých ich mentorom, pátrom Fernandom Karadimom. Barros uviedol, že nevedel o žiadnom priestupku.

Karadimove obete sa na cirkevných činiteľov obrátili už v roku 2002, tí im však neuverili. Vatikán začal prípad vyšetrovať až v roku 2010, keď sa obvinenia dostali na verejnosť. Následne Karadimovi zakázal činnosť. V roku 2011 Vatikán uznal Karadimu za vinného zo sexuálneho a psychického zneužívania mladistvých.

Dnes 87-ročný Karadima žije v domove dôchodcov v Čile a naďalej odmieta všetky obvinenia a podozrenia voči svojej osobe.

debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #zneužívanie #Čile #sexuálny škandál