Trump: V záujme denuklearizácie KĽDR možno odsunúť ľudské práva na druhú koľaj

Na dosiahnutie vytvorenia denuklearizovaných zón KĽDR môžu Spojené štáty potlačiť porušovanie ľudských práv severokórejským režimom. V rozhovore pre televíziu Fox News to naznačil americký prezident Donald Trump. Reagoval tak na otázky ohľadne svojho summitu s vodcom KĽDR Kim Čong-unom.

14.06.2018 07:45 , aktualizované: 11:13
debata (11)

Trump pripustil, že Kim spáchal strašné veci a nazval ho výrazom, ktorý možno preložiť okrem iného ako tvrdý či drsný. Dodal ale, že mnoho ďalších ľudí urobilo tiež hrozné veci. „Môžem prejsť rad národov, kde sa stalo mnoho zlých vecí,“ vyhlásil. Podľa agentúry Reuters tým zľahčil obavy z Kimovho správania sa v oblasti ľudských práv.

Reuters už v máji napísal, že to vyzerá, že Trump zrazu vo vzťahu ku KĽDR ľudské práva zanedbáva. Predtým pritom označil Kima za „šialenca, ktorému nevadí mučiť hladom a zabíjať vlastných ľudí“.

Na zozname porušovateľov

Americké ministerstvo zahraničia v apríli zaradilo KĽDR medzi krajiny, ktoré každodenne porušujú ľudské práva. Vyšetrovatelia OSN prirovnali mieru tohto porušovania ku zverstvám z éry nacizmu a odporučili, aby sa severokórejskí činitelia zodpovedali pred Medzinárodným trestným súdom.

Sám Kim je podozrivý z toho, že nariadil vraždu svojho brata Kim Čong-nama vlani vo februári v Malajzii, rovnako ako popravu svojho strýka Čang Song-tcheka v roku 2013.

Trump však ocenil svoj vzťah s Kimom. „Myslím, že máme veľmi dobrý vzťah. Rozumieme si,“ uviedol na adresu muža, s ktorým si ešte nedávno vymieňal urážky.

Trump tiež hovoril o americkom vojenskom kontingente v Južnej Kórei, ktorý podľa Pentagonu tvorí vyše 23 000 aktívnych príslušníkov armády. Skutočný počet vojakov prítomných na Kórejskom polostrove však závisí od použitej metodiky, Fox News napríklad uvádza 28 500 vojakov.

„Rád by som vojakov stiahol akonáhle to bude možné, pretože nás to stojí obrovské a obrovské peniaze,“ povedal Trump. „Rád by som ich dostal domov, ale teraz to nie je na programe dňa. Dostaneme sa k tomu, až príde vhodný čas,“ dodal. Po rokovaní s Kimom prezident oznámil, že USA už nebudú organizovať s juhokórejskou armádou tradičné manévre, ktoré Pchjongjang kritizoval ako provokáciu a prípravu na inváziu.

Prezident s Fox News hovoril pred odletom zo summitu v Singapure, kde Kim potvrdil svoj aprílový všeobecný záväzok k denuklearizácii KĽDR. „Myslím, že sme v určitom smere už urobili niečo veľmi historické. Ale pre mňa je úspech (až) keď je hotovo,“ povedal o cieli zbaviť KĽDR jadrových zbraní.

V stredu Trump napísal na twitteri, že jadrové nebezpečenstvo zo strany KĽDR pominulo. Podľa amerického ministra zahraničia Mika Pompea USA dúfajú, že dosiahnu jadrové odzbrojenie v Severnej Kórei počas nasledujúceho dva a pol roka. Výmenou Washington ponúkol Pchjongjangu bezpečnostné záruky a možné budúce zrušenie ekonomických sankcií. Pozastavil tiež pravidelné americko-juhokórejské vojenské cvičenia.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #denuklearizácia Kórejského polostrova #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una