Pompeo: Sankcie proti KĽDR zrušíme až po úplnej denuklearizácii

Ekonomické sankcie proti KĽDR zrušíme, až keď bude úplne dokončený proces jej jadrového odzbrojenia. Vyhlásil to americký minister zahraničia Mike Pompeo, ktorý prišiel do Soulu informovať juhokórejských a japonských spojencov o výsledkoch utorkového summitu šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una.

14.06.2018 15:46 , aktualizované: 15:51
mike pompeo Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.
debata (18)

Podľa kritikov Trump v Singapure urobil rad ústupkov, vrátane pozastavenia vojenských manévrov s Južnou Kóreou, zatiaľ čo Kim iba zopakoval vágne sľuby o úsilí o úplné odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova.

Severokórejské médiá v stredu oslavovali summit ako víťazstvo KĽDR, pričom uvádzali, že Trump a Kim sa dohodli na postupnom procese vytvorenie denuklearizovaných zón výmenou za rušenie sankcií. Vyhlásenie zo samitu neuvádza, kedy sa Pchjongjang plánuje vzdať atómových zbraní, ani ako tento krok bude možné overiť.

Pompeo teraz zdôraznil, že najprv musí byť dokončené jadrové odzbrojenie KĽDR a až potom budú sankcie zrušené. „Prezident Trump sa vyjadril celkom jasne ohľadom poradia procesu vytvorenie denuklearizovaných zón a uvoľnenia sankcií,“ vyhlásil šéf americkej diplomacie na tlačovej konferencii po rokovaní so svojou juhokórejskou kolegyňou Kang Kjong-wha a japonským ministrom zahraničia Taróm Kónom v Soule.

Ministri zahraničia Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska sa podľa agentúry Reuters zaviazali, že ich krajiny budú spolupracovať, aby zabezpečili, že sa Severná Kórea vzdá svojho jadrového programu.

Časový rámec

Severná Kórea by sa mala vzdať jadrových zbraní do konca súčasného funkčného obdobia Donalda Trumpa. Pchjongjang tiež môže rátať s uvoľnením sankcií až vtedy, keď ukončí denuklearizáciu. Pompeo to vyhlásil na tlačovej konferencii v Soule. Momentálny mandát Trumpa sa skončí v januári 2021.

Pompeove slová do istej miery objasnili, ktorým smerom by sa teraz mohli uberať rokovania medzi Pchjongjangom a Washingtonom. Vyjednávania budú založené na deklarácii, ktorú na historickom summite v Singapure v utorok podpísali Trump a severokórejský diktátor Kim Čong-un. Dokument však len všeobecne hovorí o úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova a že USA poskytnú KĽDR bezpečnostné záruky. Deklarácia však nespomína žiadny časový rámec.

"Keď nevieme, kto má čo a kedy urobiť, nemôžeme ani posúdiť, či Severná Kórea niečo porušila,“ reagoval pre Pravdu Robert Farley, bezpečnostný odborník z Kentuckej univerzity.

Podľa televízie BBC štátne médiá v Severnej Kórei uviedli, že Trump a Kim sa dohodli na postupných a simultánnych krokoch, ktoré povedú k denuklearizácii. Pompeo však takýto výklad deklarácie odmietol. Podľa neho Trump vždy tvrdil, že bez vzdania sa jadrových zbraní KĽDR nemôže počítať so zrušením opatrení, ktoré sú na ňu uvalené.

"Hovorí to od začiatku, povedal to aj lídrovi Kimovi a povedal to na tlačovej konferencii po stretnutí s lídrom Kimom,“ citovala Pompea televízia CNN.

Už budúci týždeň sa môže ukázať, aké veľké rozdiely existujú po summite Trump-Kim medzi Washingtonom a Pchjongjangom. Pompeo a poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton by sa mali stretnúť so severokórejskou delegáciou.

Odborníčka na medzinárodnú bezpečnosť Sharon Squassoniová z Univerzity Georgea Washingtona pokladá deklaráciu za dobrý štart, hoci v nej takmer úplne chýbajú detaily ako ďalej.

"Pompeo a severokórejskí vyjednávači však majú na stole štyri témy, o ktorých budú rokovať v budúcnosti. Diplomatické vzťahy, bezpečnosť a mier na Kórejskom polostrove, denuklearizácia a návrat pozostatkov amerických vojakov, ktorý zahynuli v kórejskej vojne v 50. rokoch minulého storočia,“ pripomenula pre Pravdu Squassoniová.

Expertka tvrdí, že Trump a Kim sa osobne zaručili za dokument. "Nespomína sa v ňom však mierová dohoda, čo bude zložitá téma budúcich rokovaní. Nie je v ňom ani zmienka úplnej, overiteľnej a nezvrátiteľnej denuklearizácie,“ uviedla Squassoniová.

Naopak, Pompeo tvrdí, že deklarácia takto denuklearizáciu definuje. Všetko sa vraj skrýva v slove úplná. Z neho vraj vyplýva aj to, že ak sa KĽDR vzdá jadrových zbraní, bude to overiteľné a nezvrátiteľné.

Kto robí ústupky?

Podľa odborníka na zahraničnú politiku Martin Indyka z Brookingsovho inštitútu by teraz mali USA od Severnej Kórey požadovať, aby ponúkla do ďalších rokovaní konkrétne ústupky. "Kim by mal objasniť celý rozsah svojich jadrových spôsobilostí. A potom by mal súhlasiť s procesom, ktorý ich verifikuje,“ napísal expert na sociálnej sieti Twitter.

Konkrétny ústupok zo strany KĽDR by mal podľa expertov nasledovať aj preto, lebo Trump už oznámil zrušenie vojenských cvičení s Južnou Kóreou. Sú podľa neho provokatívne a veľa stoja. Zmrazenie cvičení KĽDR dlhodobo požaduje.

V Južnej Kórei a Japonsku vyvolalo najväčšie obavy Trumpovo prekvapivé oznámenie o pozastavení amerických vojenských cvičení s juhokórejskou armádou, čo bolo dlhodobou požiadavku KĽDR. Soul a Tokio opakovane zdôrazňujú, že tieto manévre sú potrebné pre zaistenie ich bezpečnosti.

Šéf americkej diplomacie Pompeo pripomenul, že zastavenie americko-juhokórejských manévrov je v spoločnom vyhlásení Kima a Trumpa podmienené pokračovaním „produktívnych“ rokovaní medzi USA a KĽDR. Juhokórejská ministerka zahraničia Kang uviedla, že otázka budúcnosti manévrov bude teraz predmetom rozhovorov vojenských predstaviteľov Spojených štátov a Južnej Kórey.

Juhokórejský prezident Mun Če-in, ktorý je stúpencom zbližovania so Severnou Kóreou, pri stretnutí s Pompeom vyhlásil, že Juhokórejčania výsledky stretnutia Donalda Trumpa a Kim Čong-una vítajú. Juhokórejská ministerka zahraničných vecí však tiež oznámila, že spojenectvo s USA je pevné.

"Americké jednotky v Kórei hrajú a budú hrať kľúčovú rolu pri odstrašení a zachovaní mieru a stability na Kórejskom polostrove,“ citovala CNN šéfku diplomacie Kang Kjong-wha.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Pompeo #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una