Za kamión smrti čaká pašerákov 25 rokov väzenia

Najhroznejší zločin, aký sa pred troma rokmi udial na balkánskej migračnej trase, sa dočkal trestu. V juhomaďarskom Kecskeméte súd poslal na 25 rokov do väzenia štvoricu pašerákov ľudí za zabitie 71 migrantov. Afganca a troch Bulharov usvedčil, že v hermeticky uzavretom nákladnom priestore chladiarenského voza nechali udusiť 59 mužov, 8 žien a 4 deti, z ktorých najmladšie dievčatko nemalo ani rok. Prvostupňový rozsudok ešte nie je právoplatný.

14.06.2018 13:47 , aktualizované: 17:14
Pandorf, utečenci, migranti Foto: ,
Na archívnej snímke situácia na diaľnici pri Parndorfe, kde rakúska polícia našla v nákladnom aute desiatky mŕtvych utečencov.
debata (2)

Prípad kamióna smrti, ktorý sa s telami obetí našiel opustený v rakúskom Parndorfe, len kúsok od slovenských hraníc, koncom augusta 2015 šokoval celú Európu a vo viacerých krajinách prispel k ústretovejšiemu prístupu k utečencom. Súd sa konal v Maďarsku preto, že migranti v strašných mukách skonali ešte na jeho území.

Afganský šéf prevádzačského gangu Samsoor... Foto: SITA/AP, Sandor Ujvari
madarsko, utecenci, parndorf Afganský šéf prevádzačského gangu Samsoor Lahoo, ktorého spolu s troma bulharskými komplicmi maďarský súd za usmrtenie 71 migrantov odsúdil na 25 rokov väzenia.

Prokuratúra žiadala doživotie pre štvoricu hlavných obžalovaných, tých, ktorí niesli priamu vinu za smrť 29 Iračanov, 21 Afgancov, 15 Sýrčanov a jednu ďalšiu dodnes neidentifikovanú obeť. Sudca János Jádi však nevyrubil najvyšší možný trest, pretože obžalovaní podľa neho nezabili ľudí úmyselne, ale „v chamtivosti, strachu a rozčúlení sa rozhodli, že nezastavia a nepomôžu“, citoval ho portál HVG.hu. Pašeráci vedeli, že v nákladnom priestore sú aj deti, lebo ich výkriky bolo v kabíne počuť. Vodič mohol kedykoľvek zastaviť a pootvoriť dvere a ostatní mu to telefonicky mohli nariadiť. „Všetci štyria si boli vedomí, že ich správanie môže viesť k úmrtiam ľudí v nákladnom priestore, ale zmierili sa s tým,“ konštatoval sudca.

Hlavným obžalovaným bol šéf prevádzačského gangu, 31-ročný Afganec Samsoor Lahoo. Trojica Bulharov, ktorá má tiež pykať vo väzení až do roku 2042, pretože rozsudok výslovne vylučuje skoršie podmienečné prepustenie na slobodu, šoférovala kamión smrti a sprievodné vozidlo. Ostatní desiati členovia bandy – Bulhari, Libanonec a Afganec dostali nižšie tresty, keďže sa zapojili do pašovania ľudí v prípadoch, ktoré nemali fatálne následky. Celkovo gang Samsoora Lahooa podľa obžaloby od februára do augusta 2015 ilegálne prepravil pri 31 život ohrozujúcich jazdách do západnej Európy až 1 200 ľudí.

Podľa obžaloby štvorica hlavných obžalovaných síce neplánovala smrť migrantov, ale rátala s ňou. Usvedčili ich z toho prepisy odpočúvaní. Telefonické hovory členov bandy, ktorí dávnejšie boli v hľadáčiku maďarských orgánov činných v trestnom konaní, boli odpočúvané už dva týždne pred osudnou jazdou kamióna smrti, polícia však proti nim nezasiahla, lebo preklad záznamov z bulharčiny a paštunčiny dostala na vyhodnotenie až po tragédii.

Šofér kamióna i vodič sprievodného vozidla telefonicky viackrát žiadali svojho bulharského nadriadeného o radu, čo si majú počať s búchajúcimi a nariekajúcimi migrantmi. Ten po konzultácii s afganským šéfom podľa obžalovacieho spisu odovzdal odkaz: „Nepočúvať búchanie, tí vnútri nech skapú.“ „Vedeli, že zavretí ľudia preto búchajú, lebo nemajú vzduch,“ upozornil podľa portálu Index.hu. prokurátor Gábor Schmidt. Podľa neho Samsoor Lahoo adresoval bulharskému vodičovi kamiónu cynický odkaz: „V stave rozrušenia povedal: želá si, aby poškodení zomreli, a keď zomrú, tak nech ich vyloží v Nemecku v nejakom lese.“

Búchanie časom ustalo. Podľa prokuratúry prví z migrantov, väčšinou deti a ženy, sa udusili už po pol druha hodine, utrpenie niektorých posledných trvalo asi o hodinu dlhšie.

Vodič kamióna smrti sa nezbavil tiel až v Nemecku. Na rakúskej hranici, kde sa zaradil do pásu pre osobné autá, spanikáril a zavretý voz odstavil na ceste pri Parndorfe, odkiaľ sa sprievodným autom dopravil späť do Maďarska.

O otrlosti bandy svedčí, že už ďalší deň si fúru zopakovala. Pri srbských hraniciach pašeráci natlačili do podobného chladiarenského voza 67 migrantov. Doviezli ich až do rakúskeho Golsu. Utečenci však v tomto prípade dokázali vykopnúť dvere úložného priestoru kamióna, vďaka čomu cestu prežili.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #pašeráci ľudí