Kim na roztrhanie: Summit s diktátorom plánuje aj Tokio

Japonsko pracuje na príprave schôdzky premiéra Šinzóa Abeho so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Napísal to dnes japonský denník Jomiuri Šimbun s tým, že by sa summit mohol uskutočniť v severokórejskej metropole Pchjongjang v auguste.

14.06.2018 14:48 , aktualizované: 15:00
Japonsko, premiér, Šinzó Abe, USA, Kórea, Kim,... Foto:
Japonský premiér Šinzó Abe.
debata (4)

Témou rokovaní by sa mala stať otázka Japoncov unesených v 70. a 80. rokoch do Severnej Kórey, aby pomáhali pri výcviku tamojších špiónov.

Pchjongjang sa k únosom Japoncov priznal v roku 2002 a piatich unesených japonským občanov a ich príbuzným povolil návrat do Japonska. Severná Kórea oznámila, že zvyšných osem unesených je už po smrti. Tokio ale žiada viac informácií o tom, čo sa s týmito ľuďmi stalo. Japonsko má navyše podozrenie, že unesené boli až stovky ľudí.

Predseda japonskej vlády Abe sa dnes zišiel s rodinami ľudí, ktorí boli do KĽDR unesení. Sľúbil im, že začne so Severnou Kóreou priame rokovania, aby tento problém vyriešil.

Podľa denníka Jomiuri Šimbun zvažuje Japonsko niekoľko scenárov, vrátane augustovej návštevy Abeho v Pchjongjangu. Ďalšou možnosťou je podľa denníka stretnutie Abeho s Kimom na okraji ekonomického fóra plánovaného na 11. až 13. septembra do Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe. Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga zatiaľ odmietol správy o chystanom summite potvrdiť.

Americký prezident Donald Trump nadniesol otázku unesených Japoncov na utorkovom summite s Kim Čong-unom v Singapure. Podľa denníka Sankei Šimbun a ďalších japonských médií Kim na summite uviedol, že je pripravený stretnúť sa s japonským premiérom.

Predstavitelia japonského ministerstva zahraničia plánujú zísť sa so severokórejskými činiteľmi na regionálnej bezpečnostnej konferencii tento týždeň v Mongolsku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Severná Kórea