Izrael dostal červenú kartu za zabíjanie Palestínčanov

"Neprimerané použitie sily" bolo predmetom protiizraelskej rezolúcie OSN, ako reakcie na usmrtenie najmenej 129 Palestínčanov vrátane 16 detí a ďalších okolo 13 600 zranených neozbrojených ľudí na hraniciach s pásmom Gazy.

14.06.2018 16:30
USA-PALESTINE/ Foto: ,
Na snímke z New Yorku sú účastníci propalestínskej demonštrácie.
debata (82)

Protesty za „návrat domov“ trvajú od marca. Tel Aviv tak v noci na štvrtok dostal, aj keď nezáväzne, červenú kartu od väčšiny členov VZ OSN. (120 : 8 : 45). Návrh podali Palestínčania, Alžírsko a Turecko. Vyhli sa tak už tradičnému vetu USA.

„Vyjadrujeme ľútosť v súvislosti s použitím neprimeranej, neproporčnej a nevyberavej sily zo strany Izraela proti palestínskym civilistom na okupovaných palestínskych územiach vrátane východného Jeruzalema,“ obsahuje o. i. schválený dokument, ktorý zároveň vyzýva Izrael, aby sa „zdržal takýchto akcií a dodržiaval právne záväzky“.

Otázny mandát OSN

Podľa palestínskeho lídra Mahmuda Abbása citovaného agentúrou WAFA výsledok hlasovania je „víťazstvom spravodlivosti a medzinárodného práva“. Zároveň vysoko ocenil postoj krajín, ktoré „podporili palestínsky ľud a hlasovali za medzinárodnú ochranu okupovaného palestínskeho národa“. Zatiaľ však nie je jasné, akú podobu by mala mať. Nevylučuje sa napríklad forma medzinárodných pozorovateľov. Ako však v tejto súvislosti už pre hlasovaním upozornil generálny tajomník OSN António Guterres, na prípadnú mierovú misiu je potrebný mandát BR OSN.

„Je to pokus zbaviť Izrael základného práva na sebaobranu, ktorý povzbudí palestínske radikálne hnutie Hamas,“ vyhlásil podľa očakávania Danny Dannon, stály predstaviteľ Izraela v OSN, po hlasovaní na adresu podporovateľov dokumentu Nebránilo to však izraelskému premiérovi Banjaminovi Netanjahuovi ešte pred schválením návrhu vysloviť poďakovanie za podporu Nikki Haleyovej, veľvyslankyni USA v OSN.

Netanjahu: Na vine je Hamas

„Izrael si vysoko cení podporu Trumpovej administratívy. OSN nielen podkopáva vlastnú dôveru zbytočným sústredením sa na Izrael, ale odpútava aj pozornosť svetového spoločenstva od ďalších naliehavých otázok vyžadujúcich si pozornosť,“ vyhlásil šéf kabinetu citovaný novinami Jerusalem Post. Zopakoval, že „na vine je Hamas, ktorý zneužíva situáciu a palestínske obyvateľstvo využíva ako ľudský štít“. A to bol aj dôvod pokusu Washingtonu prepašovať do návrhu „doplnok“ odsudzujúci hnutie Hamas, ktoré je na americkom zozname teroristických organizácií. Pokus Washingtonu síce prešiel (62 : 58: 42), ale nezískal potrebnú väčšinu. Ako upozornil aj izraelský portál 9tv.co.il, po prvýkrát vôbec sa na pôde VZ OSN hlasovalo o hnutí Hamas.

Palestínske protesty prepukli s novou silou minulý mesiac po tom, čo sa Washington rozhodol premiestniť svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu, podľa medzinárodného práva stále izraelskej metropoly, do Jeruzalema. Sväté mesto považuje totiž Izrael za svoje „jediné a nedeliteľné“ hlavné mesto vrátane východnej (arabskej) časti mesta a jeho centra, ktoré pred polstoročím patrilo Jordánsku a neskôr ho Izrael anektoval. Drvivá väčšina svetového spoločenstva odmieta anexiu a východný Jeruzalem, ako aj západný (palestínsky) breh rieky Jordán považuje za Izraelom okupované územia.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #izraelsko - palestínsky konflikt