New York žaluje Trumpovu nadáciu za protiprávne konanie

Newyorská generálna prokurátorka Barbara Underwoodová oznámila, že žaluje Trumpovu nadáciu, prezidenta Donalda Trumpa i jeho deti Ivanku, Erica a Donalda Jr. Dôvodom je "rozsiahle a neustále" protiprávne konanie, ktorého sa prostredníctvom charitatívnej nadácie dopúšťajú.

14.06.2018 19:16
debata (3)

Podľa Underwood bola nadácia zapojená do „protiprávnej politickej koordinácie“ zameranej na ovplyvnenie prezidentských volieb v roku 2016.

Underwood vo štvrtok uviedla, že Trump nezákonne nariadil nadácii, aby poskytla podporu jeho prezidentskej kampani, a to použitím jej mena a financiami, ktoré vyzbierala na propagovanie kampane. V žalobe sa uvádza, že nadácia zaplatila 100 000 dolárov na urovnanie súdnych pohľadávok voči Trumpovmu rezortu Mar-A-Lago, 158 000 dolárov na urovnanie súdnych pohľadávok voči jednému z jeho golfových klubov a ďalších 10 000 na kúpu obrazu Trumpa, ktorý vyvesili v ďalšom z golfových klubov. Podľa vyhlásenia je práve kúpa maľby príkladom jednej „z najmenej piatich sebazvýhodňovacích transakcií“, ktoré porušujú daňové predpisy neziskových organizácií.

Trump: „Úbohí newyorskí demokrati“

Cieľom žaloby, ktorá je výsledkom dvojročného vyšetrovania, je zrušenie nadácie. Požaduje tiež, aby prezident nemohol pôsobiť ako riaditeľ v akejkoľvek newyorskej neziskovej organizácii po dobu desiatich rokov, a podobné zákazy požaduje aj pre jeho deti, ktoré sú členmi rady nadácie. New York okrem toho žiada odškodné 2,8 milióna dolárov (v prepočte takmer 2,4 milióna eur).

Trump s reakciou na žalobu nenechal na seba dlho čakať. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter sa vyjadril, že „úbohí newyorskí demokrati“ robia „všetko, čo môžu“, aby ho žalovali za nadáciu, ktorá „prijala 18 800 000 dolárov a rozdala charite viac peňazí ako prijala, 19 200 000 do­lárov“. „Tento prípad neurovnám!“ dodal Trump.

Trumpova nadácia vydala v súvislosti so žalobou stanovisko, v ktorom poprela všetky obvinenia, a obvinila generálnu prokurátorku zo zadržiavania jej 1,7 milióna dolárov v zostávajúcich fondoch ako „rukojemníkov pre politický zisk“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #žaloba #New York #Donald Trump #Ivanka Trumpová