Rusko vyvodí dôsledky z navýšenia počtu amerických vojakov v Nórsku

Rusko vyvodí dôsledky zo zvýšenia počtu amerických vojakov v Nórsku. Pohrozil tým podľa agentúry Reuters ruský veľvyslanec v Osle. Plán označil za jasne nepriateľský krok, ktorý zvýši napätie.

14.06.2018 21:59
usa, nórsko, vojaci Foto: ,
Americkí vojaci v Nórsku.
debata (53)

Nórsko v utorok oznámilo, že požiada Spojené štáty, svojho spojenca z NATO, aby od roku 2019 na cvičenie do škandinávskej krajiny poslali 700 príslušníkov svojho námorníctva namiesto doterajších 330. Dodatoční vojaci navyše majú byť umiestnení bližšie nórsko-ruskej hranici.

„To robí Nórsko horšie predvídateľným a mohlo by spôsobiť zvyšovanie napätia, vyvolať preteky v zbrojení a destabilizovať situáciu v severnej Európe,“ uviedol ruský veľvyslanec vo vyhlásení umiestnenom na facebooku. „Vnímame to ako jasne nepriateľský krok a nezostane bez následkov,“ dodal ambasádor.

Nórsko je znepokojené Ruskom od anexie ukrajinského Krymského polostrova v roku 2014. Zároveň však zdôrazňuje, že svojho oveľa väčšieho suseda, s ktorým má na severe spoločnú hranicu v dĺžke 196 kilometrov, nepovažuje za priamu hrozbu.

Nórsko sa v roku 1949 stalo zakladajúcim členom NATO. Aby upokojilo vtedajší Sovietsky zväz, zaviazalo sa, že nedovolí cudzím vojskám vstup na svoje územie. Neskôr tento záväzok zmiernilo, aby umožnilo spoločné vojenské cvičenia so zahraničnými armádami na nórskom území.

Prvý americkí vojaci dorazili do Nórska vlani v januári, aby tam cvičili boj v zimných podmienkach. Teraz je v strednom Nórsku približne 330 členov americkej námornej pechoty, odísť však majú na konci tohto roka.

Oslo požiada Washington, aby budúci rok poskytol 700 mariňákov. Dodatočných vojakov chce rozmiestniť na severe v kraji Troms blízkosti Ruska a polárnej oblasti.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Nórsko #Americká armáda