Skopje jednohlasne podporilo dohodu s Gréckom o názve krajiny

Macedónska vláda jednohlasne podporila vo štvrtok večer kompromisnú dohodu, ku ktorej dospel premiér Zoran Zaev s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom o budúcom oficiálnom názve krajiny. Macedónsko by sa podľa nej malo po novom volať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija).

15.06.2018 11:07
Macedónsko, provládna demonštrácia Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Dohodu by mali Tsipras so Zaevom podpísať v sobotu v macedónskom meste Prespa pri gréckych hraniciach. Musia ju prijať aj parlamenty oboch krajín. Macedónska opozícia už avizovala, že ju nepodporí. Šéf konzervatívnej opozičnej strany VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski vyzval stúpencov, aby sa v nedeľu v meste Bitola na juhozápade Macedónska zúčastnili na protestnom pochode proti dohode o názve krajiny. Odporcovia kompromisu s Gréckom protestovali už druhý deň po sebe aj pred budovou parlamentu v Skopje.

K oficiálnej zmene názvu Macedónska by malo dôjsť až po plánovanom referende na jeseň tohto roka. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, malo by dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy. Keby sa tak nestalo, v krajine by sa mali uskutočniť predčasné parlamentné voľby, ktoré budú súčasne akýmsi referendom.

Grécki poslanci v piatok začali rozpravu o požiadavke hlavnej opozičnej strany Nová demokracia (Nea dimokratia) o hlasovanie o vyslovenie nedôvery vláde v súvislosti s dohodou s Macedónskom, informuje agentúra AP.

Grécki odporcovia dohody namietajú, že kompromis priniesol severnému susedovi priveľa ústupkov. Predseda Novej demokracie Kyriakos Mitsotakis označil za „národný ústupok“ fakt, že Atény akceptovali existenciu macedónskeho jazyka a etnika. Na piatok je naplánovaná aj demonštrácia proti dohode v centre Atén.

Grécky nesúhlas

Spor medzi Macedónskom a Gréckom pretrváva od rozpadu bývalej Juhoslávie. Grécko nesúhlasí s názvom Macedónsko (v macedónčine Makedonija), pretože sa zhoduje s názvom historického severogréckeho regiónu (v starogréčtine Makedoniá). Atény to dávajú do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje a namietajú, že Macedónsko tým uzurpuje staroveké a antické grécke dedičstvo. Vyriešenie sporu je podmienkou prípadného vstupu Macedónska do Severoatlantickej aliancie či Európskej únie.

Doteraz bola táto krajina aj v Organizácii Spojených národov zaregistrovaná pod dočasným názvom Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM).

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Macedónsko