Správa inšpekcie je pre exšéfa FBI Comeyho úplná katastrofa, tvrdí Trump

Americký prezident Donald Trump považuje kritickú správu inšpekcie ohľadom konania bývalého riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho za "úplnú katastrofu pre Comeyho, jeho prisluhovačov a, žiaľ, i pre FBI".

15.06.2018 15:13
Donald Trump, USA, prezident Foto:
Prezident USA Donald Trump.
debata (1)

Trump to napísal v piatok vo svojom tweete, ktorým reagoval na správu generálnej inšpekcie amerického ministerstva spravodlivosti, ktorá dospela k záveru, že Comey sa pri objasňovaní škandálu okolo úradnej pošty niekdajšej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej „jasne a dramaticky“ odchýlil od pravidiel úradu, ale nechcel zámerne ovplyvniť prezidentské voľby v roku 2016.

Správa je prvým nezávislým popisom udalostí predchádzajúcich prezidentským voľbám z roku 2016, ktoré sa skončili Trumpovým víťazstvom. Medzi týmito udalosťami bolo aj Comeyho oznámenie o opätovnom otvorení vyšetrovania Trumpovej protikandidátky Clintonovej vo veci používania súkromného servera na služobné e-maily.

Pochválil sa

Trump sa vo svojom tweete vyjadril aj k svojmu rozhodnutiu z mája roku 2017, ktorým Comeyho odvolal z postu šéfa FBI. Napísal: „Urobil som skvelú službu krajine, keď som ho odvolal“, pričom chválil svoj „dobrý inštinkt“.

Vyjadril tiež presvedčenie, že nový riaditeľ FBI Christopher Wray prinavráti FBI jej dobré meno.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že Trump bol o správe generálneho inšpektora informovaný a táto správa „opätovne potvrdila podozrenia prezidenta v súvislosti s Comeyho správaním a politickou zaujatosťou členov FBI“.

Odvolanie v máji 2017

Pôvodné vyšetrovanie Clintonovej e-mailov sa začalo v roku 2015 po tom, čo vyšlo najavo, že v čase svojho pôsobenia na poste šéfky diplomacie USA používala súkromný e-mailový server. Išlo o porušenie predpisov ministerstva zahraničných vecí. Comey v júli 2016 prišiel k záveru, že hoci bolo používanie servera v prípade Clintonovej znakom nesprávneho úsudku, nedopustila sa zločinu a nebude obvinená.

Toto bolo spomínané ako jeden z dôvodov, prečo Trump odvolal v máji 2017 Comeyho z funkcie. Odvolanie viedlo k vymenovaniu špeciálneho prokurátora Roberta Muellera, ktorý dostal za úlohu vyšetriť, či Trump maril spravodlivosť vo vyšetrovaní zasahovania Ruska do amerických volieb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #FBI #Donald Trump #James Comey