Bude mať summit Putin Trump zmysel? Trumpovi poradcovia váhajú

Poradcovia Bieleho domu a americkí diplomati pochybujú o účelnosti stretnutia prezidenta Donalda Trumpa s ruským vodcom Vladimirom Putinom, ktoré by sa malo uskutočniť v júli, pravdepodobne vo Viedni. Napísal to denník The Washington Post. Trump je podľa komentátorov presvedčený, že po úspešnej schôdzke s Kim Čong-unom by teraz malo nasledovať úspešné stretnutie s Putinom.

16.06.2018 11:36
debata (17)

O možnosti summitu sa začalo hovoriť tento rok v marci, ale Trump o neho prejavuje záujem od vlaňajšieho novembra, keď s Putinom krátko hovoril počas medzinárodnej hospodárskej konferencie vo Vietname. „Hneď po tomto rozhovore Trump povedal, že chce Putina pozvať do Bieleho domu. Ignorovali sme to,“ povedal washingtonskému denníku činiteľ americkej vlády.

Americkí poradcovia dlhodobo nútia Trumpa, aby voči Moskve zaujal tvrdé stanovisko. V marci prezident nariadil hromadné vyhostenie ruských diplomatov z USA, v apríli vyhlásil sankcie proti ruským oligarchom. „Teraz sa stal presvedčeným a verejným stúpencom spolupráce s Ruskom,“ napísal The Washington Post.

Vedenie amerického ministerstva zahraničia podľa denníka nevylučuje, že summit Trumpa s Putinom by teoreticky mohol prispieť k riešeniu dlhotrvajúcich konfliktov na Ukrajine a v Sýrii a k zastaveniu kybernetických útokov a zahraničného zasahovania do amerických volieb.

Iní však varujú, že stretnutie by bolo predčasné, pretože sa nedarí dosiahnuť pokrok v iných oblastiach, napríklad v navrátení rekreačných zariadení na východe USA ruským diplomatom.

Americké úrady im ich odobrali v reakcii na údajné ruské zasahovanie do volieb v roku 2016. „Musí sa urobiť veľa práce, kým sa summit uskutoční,“ povedal denníku americký diplomat.

Trump sa obklopil poradcami, ktorí sa voči Rusku všetci prejavujú ako takzvané jastraby. „Trump sa snaží voči Rusku presadzovať politiku, ktorá je v terajšom politickom ovzduší nevýhodná. Prejavuje sa to od okamihu, keď sa dostal k moci,“ povedal denníku John Herbst, expert na Rusko z washingtonskej Atlantickej rady.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #summit #Donald Trump