Napriek kritike poľská vládna strana kraľuje prieskumom

Keby sa voľby v Poľsku konali už teraz, vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) by získala viac hlasov, ako všetky ostatné strany dohromady. Vyplýva to z prieskumu strediska CBOS, o ktorom informoval denník Dziennik. Nový parlament budú Poliaci voliť budúci rok.

16.06.2018 21:00
debata (10)

Keby sa však voľby konali už začiatkom júna, PiS by získala 43 percent hlasov. Hlavná opozičná strana, Občianska platforma, by dostala 17 percent, protisystémové hnutie Kukiz'15 – osem percent a ďalšia opozičná strana Moderní by sa s piatimi percentami len tesne prehupla cez hranicu zvoliteľnosti do parlamentu.

Ostatné strany by volebný prah neprekonali, vrátane postkomunistickej ľavice, roľníckej Poľskej ľudovej strany či krajne pravicového zoskupenia Janusza Korwin-Mikkeho.

Podpora pre PiS oproti májovému prieskumu stúpla o tri percentuálne body. Celkovo 14 percent opýtaných, ktorí boli odhodlaní ísť k urnám, sa však ešte nerozhodlo, za koho budú hlasovať.

PiS čelí kritike opozície a Bruselu najmä za súdnu reformu, hroziacu podľa oponentov tým, že vláda získa kontrolu nad súdmi. PiS tvrdí, že účelom je zefektívniť prácu súdov, aby sa ľudia mohli dovolať spravodlivosti, a zbaviť justíciu sudcov z komunistickej éry. Priazeň voličov si však strana získava predovšetkým sociálnou politikou, napríklad štedrými prídavkami na deti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prieskum #PiS