Blúdiaci migranti dostali šancu v Španielsku

Na morských vlnách si ich prehadzovali ako horúci zemiak. Loď Aquarius charitatívnych organizácií a ďalšie dve plavidlá, ktoré poskytla talianska pobrežná stráž, včera dorazili do španielskej Valencie.

17.06.2018 08:20 , aktualizované: 19:18
Valencia migranti Aquarius Foto: ,
Migranti sa vyloďujú zo záchranného plavidla Dattilo v prístave vo Valencii.
debata (67)

Na ich palubách bolo asi 629 migrantov prevažne zo subsaharskej Afriky, ale aj z Afganistanu, Pakistanu či Bangladéša. Podľa organizácie Lekári bez hraníc boli „pasažieri“ lodí až z 26 krajín. Na mori strávili týždeň.

Otvorený prístav

Aquarius ich zachránil z člnov v Stredozemnom mori, ale plavidlo odmietla prijať Malta, potom aj Taliansko. Pomoc poskytol starosta Valencie Joan Ribó. Rozhodnutie novej talianskej populisticko-krajnepravicovej vlády označil za nehumánne a otvoril pre migrantov prístav. Vo Valencii utečencov na lodiach Aquarius, Dattilo a Orione čakal veľký nápis: Vitajte doma. Realitou však je, že pre mnohých migrantov sa putovanie nekončí. Španielsku prisľúbilo pomoc Francúzsko, migranti však musia splniť podmienky nároku na azyl.

Loď Orione s migrantmi zo záchranného plavidla... Foto: SITA/AP, Alberto Saiz
Orione Loď Orione s migrantmi zo záchranného plavidla Aquarius.

"Je našou povinnosťou, aby sme pomohli odvrátiť humanitárnu katastrofu a ponúkli týmto ľuďom bezpečný prístav a splnili naše ľudskoprávne záväzky,“ uviedol španielsky premiér Pedro Sánchez.

Migrantom vo Valencii ponúkli základné hygienické potreby a zdravotnú prehliadku. Červený kríž prispel tisíc dobrovoľníkmi, k dispozícii bolo aj 470 tlmočníkov. Podľa agentúry AFP bolo medzi migrantmi 450 dospelých mužov, 80 žien, niekoľko aj tehotných, 89 tínedžerov a niekoľko detí do 13 rokov.

Loď Aquarius kotví v prístave vo Valencii. Foto: Reuters, HEINO KALIS
Aquarius Loď Aquarius kotví v prístave vo Valencii.

"Smutná odysea ľudí z lode Aquarius je ďalšou pripomienkou, že bez ohľadu na národnosť alebo migračný štatút by všetci mali mať právo na základnú pomoc a ochranu. Žiadna ľudská bytosť nie je ilegálna, a ľudia, ktorí potrebujú pomoc, by ju mali dostať,“ uviedol generálny tajomník Červeného kríža Elhadž As Sy, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra Reuters.

Putovanie lode Aquarius však odráža neschopnosť Európskej únie dohodnúť sa na reforme azylového systému, čo bude aj téma summitu EÚ koncom júna.

Paradoxný prístup

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a taliansky premiér Giuseppe Conte minulý týždeň v piatok oprášili myšlienku azylových centier v Afrike. Nie je to však nový návrh a nie je jasné, kto by takého strediská prevádzkoval, akí migranti by do nich mali prístup a nakoľko by to bolo v súlade s medzinárodným právom.

"V riešení globálnej migrácie má EÚ centrálnu úlohu. Únia je šampión dvojkoľajného paradoxného prístupu. Na jednej strane kriminalizuje migrantov a migráciu. Na strane druhej zdôrazňuje rešpekt pre ľudské práva a nárok na medzinárodnú ochranu,“ reagoval pre Pravdu expert na migráciu Giacomo Orsini z Inštitútu pre európske štúdie v Bruseli. "Tieto dva prístupy sú navzájom nezlučiteľné.

Spor o migráciu v Nemecku

,,S tou ženou už nemôžem pracovať,“ povedal na adresu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej minister vnútra z bavorskej CSU Horst Seehofer. Tvrdí to nedeľník Welt am Sonntag. Merkelová a Seehofer sú v ostrom spore o migráciu.

Seehofer nechce pustiť do krajiny utečencov, ktorí sa ako azylanti už zaregistrovali v inom štáte Európskej únie, nemajú správne doklady na identifikáciu alebo sa už v minulosti neúspešne pokúšali azyl získať v Nemecku.

Kancelárka hovorí, že najprv je potrebné nájsť riešenie na úrovni EÚ a pripravuje migračný summit s Gréckom, Talianskom a Rakúskom.

Prakticky to znamená, že v rámci liberálneho systému zavádzame do praxe neliberálne politiky, z môjho pohľadu dokonca rasistické. Liberálne hodnoty potom používame len podľa potreby. Takýto prístup prispieva k legitimizácii konania vlád, aká je v Maďarsku. EÚ na jednej strane podporuje názory, že migračná kríza je dramatická, čo v tejto chvíli dáta nepotvrdzujú. A na druhej strane iba pragmatické poukazovanie na liberálne hodnoty podkopáva ich legitimitu v očiach mnohých európskych občanov,“ pripomenul Orsini.

Je však jasné, že pre mnohé európske vlády je aj jeden azylant navyše momentálne príliš veľa. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov od začiatku roka prišlo cez Stredozemné more do Talianska 15 345 ľudí, do Španielska 13 718 a do Grécka 12 065.

Migranti na palube lode Aquarius na ceste do... Foto: TASR/AP, Alberto Saiz
Španielsko migranti loď centrum prijímacie Migranti na palube lode Aquarius na ceste do Španielska. Na mori strávili týždeň.

Migračná situácia výrazne zasiahla do vlaňajších volieb v Rakúsku, vo Viedni teraz vládne konzeratívno-krajnepravicový kabinet. Tiež do aprílového hlasovania v Maďarsku, kde tvrdý protiimigračný odkaz posilnil premiéra Viktora Orbána. A v Taliansku zase v marcových voľbách zabodovala krajne pravicová Liga súčasného ministra vnútra Mattea Salviniho, ktorý odmieta do prístavov pustiť aj ďalšie lode humanitárnych organizácií.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Valencia #migranti #plavidlo Aquarius