Po silnom zemetrasení v Osake evidujú už vyše 300 zranených

Vyše 300 zranených už evidujú v oblasti mesta Osaka na západe Japonska, ktorú v pondelok ráno postihlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,1. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AP.

18.06.2018 07:46 , aktualizované: 16:30
Japonsko, zemetrasenie, Osaka Foto:
Následky zemetrasenia v japonskej Osake.
debata (2)

Pri zemetrasení, ktoré rúcalo múry a na mnohých miestach v tomto regióne zapríčinilo požiare, zahynuli tri osoby. V prefektúre Osaka a okolitej oblasti nastal tiež dočasný výpadok elektriny i dodávok vody.

V nemocniciach v piatich prefektúrach ošetrujú najmenej 307 zranených, spresnil miestny úrad pre zvládanie požiaru a katastrof. Najviac zranených je v meste Osaka, ktoré podrobnosti o charaktere zranení neuviedlo. V meste Kjóto a ďalších troch susedných prefektúrach utrpeli ľudia len menšie zranenia.

Epicentrum zemetrasenia, ktoré zasiahlo región okolo 07.58 h miestneho času (00.58 h SELČ), sa nachádzalo v severnej časti prefektúry Osaka, uviedol meteorologický úrad. Dodal, že nastalo v hĺbke 13 kilometrov.

Na zemetrasenia náchylné Japonsko sa nachádza na území, kde sa stretávajú štyri tektonické platne. V krajine sa nachádza aj vyše 100 aktívnych sopiek.

Očakávajú ďalšie zemetrasenia

Televízne zábery zachytávali cestujúcich, ako vystupujú z vlakov na koľaje medzi stanicami, keďže železničná premávka vrátane rýchlovlakov bola pozastavená. Otrasy si vyžiadali aj zrušenie približne 80 letov do a z Osaky, hlásila stanica NHK.

V nasledujúcich dňoch sa očakávajú ďalšie zemetrasenia, vyhlásil Tošijuki Macumori, riaditeľ oddelenia pre pozorovanie zemetrasení a vĺn cunami na meteorologickom ú­rade.

Riaditeľ varoval pred „zvyšujúcim sa nebezpečenstvom zosuvov pôdy a padajúcich múrov“ v Osake a okolitých oblastiach, ktoré zemetrasenie silne zasiahlo.

Spoločnosť Kansai Electric informovala, že vo svojich troch jadrových elektrárňach v prefektúre Fukui, severne od Osaky, nezaznamenala žiadne odchýlky ani nezvyčajné javy. V prevádzke je jeden reaktor v jadrovej elektrárni v meste Takahama a dva reaktory v jadrovej elektrárni v meste Ói, dodala spoločnosť.

Kansai Electric tiež uviedla, že v približne 170 000 domác­nostiach v prefektúre Osaka a okolitej oblasti nastal dočasný výpadok elektriny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zemetrasenie #Osaka