Erdogan sľúbil, že po voľbách zruší výnimočný stav

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok sľúbil, že po nadchádzajúcich prezidentských i parlamentných voľbách už nebude predĺžený výnimočný stav, ktorý v Turecku platí od pokusu o štátny prevrat z júla 2016, informovala agentúra DPA.

18.06.2018 20:57
Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata

„Ak Boh dá, výnimočný stav, ktorý bol nevyhnutný pre boj proti terorizmu, po uplynutí jeho súčasnej platnosti zrušíme,“ povedal Erdogan počas volebnej kampane v čiernomorskom prístavnom meste Samsun. Výnimočný stav vyprší 19. júla o 1.00 h miestneho času (18. júla o 23.00 hod SELČ).

V Turecku si 24. júna volia nový parlament i prezidenta. Podľa opozície reštriktívne zákony platiace počas výnimočného stavu vyvolávajú obavy, že voľby neprebehnú spravodlivo.

Erdogan však v pondelok zároveň varoval, že ak sa znovu objaví teroristická hrozba, výnimočný stav môže byť kedykoľvek v krajine opäť vyhlásený. „Ak dôjde k čo i len nepatrnej situácii týkajúcej sa terorizmu, potom ho (výnimočný stav) opäť vyhlásime,“ zdôraznil turecký prezident.

Výnimočný stav, ktorý bol v Turecku vyhlásený 20. júla 2016 – niekoľko dní po tom, čo sa armáda pokúsila o neúspešný štátny prevrat – bol naposledy predĺžený 19. apríla tohto roka.

Erdogan už predtým naznačil, že výnimočný stav by mohol byť zrušený, ak v nadchádzajúcich voľbách opätovne zvíťazí. Avšak v apríli 2018 varoval, že súčasný výnimočný stav by sa mohol predĺžiť aj po nadchádzajúcich voľbách, píše DPA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan