Američania vlastnia takmer polovicu zbraní v súkromnom vlastníctve

Američania tvoria zhruba štyri percentá svetovej populácie, na konci minulého roka však vlastnili približne 46 percent z odhadovaných 857 miliónov zbraní, ktoré sú po celom svete v súkromnom vlastníctve. Vyplýva to z prieskumu o malých zbraniach The Small Arms Survey vypracovaného inštitútom pre medzinárodné štúdiá a rozvoj IHEID.

19.06.2018 08:05
debata (3)

Podľa štúdie je na celom svete približne jedna miliarda zbraní. Z toho civilisti ich vlastnia 85 percent, zvyšok je vo vlastníctve armád a úradov pre presadenie práva.

Počet zbraní vo vlastníctve civilistov sa celosvetovo zvýšil na 857 miliónov z 650 miliónov v roku 2006. Najviac zbraní na 100 obyvateľov je v USA – a to 120 zbraní. Nasleduje Jemen, kde je 53 zbraní na 100 obyvateľov.

Autor štúdie Aaron Karp povedal novinárom, že bežní Američania kúpia každý rok 14 miliónov zbraní. „Prečo ich kupujú? To je na inú debatu. Predovšetkým ich kupujú zrejme preto, že môžu. Americký trh je mimoriadne tolerantný,“ poznamenal.

Prieskum vychádza z údajov o registráciách civilných zbraní zo 133 krajín a území. Informácie o zbraniach pre armádu a ďalšie úrady však zverejňuje len 28 krajín. Karp dodal, že všetky čísla zverejnené v prieskume zahŕňajú „určitý stupeň odhadu“, napísala agentúra Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Američania