Merkelová pozvala Orbána - schôdzka bude preňho uznaním, tvrdí denník Népszava

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pozvala do Berlína predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána. I keď je termín ich schôdzky z dôvodu nemeckej vládnej krízy zatiaľ neistý, môže toto pozvanie znamenať v nemecko-maďarských vzťahoch vážny obrat, uviedol v utorok maďarský ľavicový denník Népszava, ktorý sa odvoláva na nemenované zdroje z maďarských vládnych kruhov.

19.06.2018 10:05
debata (14)

Predseda Európskej ľudovej strany (EĽS) Manfred Weber v rozhovore pre nemecký týždenník Der Spiegel v súvislosti s uvedeným maďarským zákonom poznamenal, že nikto nemusí byť členom tejto najvplyvnejšej politickej frakcie v Európskom parlamente. Fidesz na to zareagoval zmiernením návrhu protimigračného zákona.

Avšak Merkelová minulý týždeň v jednom rozhovore povedala, že hraničnými zábranami na svojej južných hraniciach chráni Maďarsko celú Európsku úniu, a teda aj Nemecko – čo je možné podľa denníka považovať z jej strany za vážne pozitívne gesto.

Periodikum ďalej podrobne informuje o momentoch, ktoré svedčili o tom, že nemecko-maďarské vzťahy dosiahli vlani dno. Príkladom bolo zrušenie plánovaného summitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Nemecka pod maďarským predsedníctvom v tomto zoskupení.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Angela Merkelová #Berlín