Rumunský parlament prijal opatrenia, ktoré obmedzia právomoci prokurátorov

Rumunský parlament v pondelok schválil kontroverzné zákonné opatrenia na obmedzenie právomocí prokurátorov. Informovala o tom agentúra DPA.

19.06.2018 10:30
Rumunsko, Liviu Dragnea Foto:
Liviu Dragnea.
debata

Podľa kritikov ide o krok, z ktorého bude profitovať šéf vládnucich sociálnych demokratov (PSD) Liviu Dragnea. Ten je totiž v súčasnosti vyšetrovaný na základe podozrenia z korupcie.

Medzi novinkami je aj opatrenie, podľa ktorého vyšetrovanie nemôže trvať dlhšie ako jeden rok, čo v praxi znamená, že niektoré z prípadov budú automaticky odložené, ak nedôjde k vzneseniu obvinenia. Dotknúť by sa to mohlo najmä prípadov vyšetrovania korupcie, ktoré v minulosti trvali aj niekoľko rokov.

Agentúra DPA pripomenula, že Dragnea síce vedie Sociálnodemokra­tickú stranu (PSD), ale nemôže vykonávať funkciu premiéra, pretože bol v roku 2016 odsúdený za volebný podvod. Okrem toho rumunská protikorupčná prokuratúra začala proti nemu nové vyšetrovanie pre podozrenie zo zneužitia fondov Európskej únie.

Dragnea sa však podľa DPA snaží riadiť vládu zo zákulisia a vytvárať podmienky pre svoj návrat na post premiéra.

Tento štvrtok sa v Rumunsku očakáva vydanie súdneho rozhodnutia vo veci obvinenia z korupcie voči Dragneovi.

Agentúra DPA informovala, že rumunské opozičné strany plánujú napadnúť prijaté zákony na ústavnom súde, kde je však väčšina sudcov lojálna vláde.

Vláda premiérky Vioriky Dancilaovej sa v súčasnosti pokúša obmedziť prácu protikorupčnej prokuratúry (DNA), ktorú však Európska únia oceňuje a vyzdvihuje. Sociálni demokrati sa, naopak, snažia dosiahnuť, aby prezident Klaus Iohannis odvolal šéfku DNA Lauru Kövesiovú.

debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátori #opatrenia #rumunský parlament #obmedzenie právomocí