Merkelová sa ohradila voči Trumpovým tvrdeniam: Kriminalita v Nemecku klesá

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová protirečila v utorok v brandeburskom Mesebergu pondelkovému vyjadreniu amerického prezidenta Donalda Trumpa o zvýšení kriminality v spolkovej republike.

19.06.2018 19:44
Trump, USA, Merkelová, Nemecko Foto: ,
Prezident USA Donald Trump sa stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Oválnej pracovni Bieleho domu.
debata (38)

Podľa jej slov nedávno prezentovaná štatistika zločinnosti v Nemecku hovorí za seba. „Vidíme tam mierne pozitívne tendencie,“ formulovala Merkelová v dejisku utorkovej schôdzky s najvyšším francúzskym predstaviteľom Emmanuelom Macronom.

Z oficiálnej štatistiky nemeckej polície vyplýva, že počet trestných činov v spolkovej republike klesol vlani na najnižšiu úroveň v ostatných 25 rokoch.

Šéfka nemeckej spolkovej vlády doplnila, že úrady by mali samozrejme aj naďalej konať intenzívnejšie v boji proti kriminalite. Avšak (spomínané) čísla označila za povzbudzujúce na ceste pokračovať v snahe o ďalšiu redukciu kriminality.

„Ľud Nemecka sa stavia proti svojmu vedeniu, zatiaľ čo migrácia otriasa už aj tak krehkou berlínskou koalíciou,“ uviedol Trump v pondelok na Twitteri s tým, že kriminalita v Nemecku stúpa. „V celej Európe sa stala veľká chyba, keď dovolili vstup miliónom ľudí, ktorí tak silno a násilne menia ich kultúru! Nechceme to, čo sa deje ohľadom migrácie v Európe, aby sa stalo nám!“ dodal šéf Bieleho domu.

Nemecké médiá interpretovali Trumpove vyjadrenia ako nepriame obvinenie spolkovej republiky zo zatajovania nárastu miery kriminality v súvislosti s prisťahovalec­tvom.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Angela Merkelová #Donald Trump