Izraelské lietadlá udreli v Pásme Gazy v odvete za rakety

Izraelské lietadlá v noci udreli na 25 cieľov v Pásme Gazy v odvete za ostreľovanie Izraela. Armáda v komuniké uviedla, že na Izrael bolo z územia ovládaného radikálnym hnutím Hamas vypálené prinajmenšom 30 rakiet a mínometných striel.

20.06.2018 07:52
debata

„V reakcii na odpaľovanie rakiet z Pásma Gazy proti Izraelu izraelské stíhačky do tejto chvíle zasiahli na 25 teroristických cieľov Hamasu,“ uviedla armáda v komuniké.

Sedem rakiet odpálených radikálmi zneškodnil protiraketový systém nazývaný Železná kupola (Iron Dome), ďalšie tri sa zrútili ešte v Pásme Gazy. Žiadne obete tohto ostreľovania komuniké neuviedlo.

Pri izraelských náletoch boli dvaja príslušníci Hamasu ľahko zranení, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov z radov miestnych obyvateľov.

Nová konfrontácia zapadá do stúpajúceho napätia okolo Pásma Gazy. Izraelskí vojaci od konca marca, kedy začali protesty pri hranici medzi Gazou a Izraelom, zabili vyše 120 Palestínčanov a zranili tisíce ďalších. Hamas v Gaze vládne a Izrael aj USA ho viní, že vyvoláva protiizraelské nepokoje a zneužíva civilistov pre vlastnú snahu o narušenie hranice. Hamas viedol s Izraelom už tri vojny.

Palestínčania tvrdia, že protesty sú vyvrcholením hnevu ľudí, ktorí požadujú právo vrátiť sa do svojich domovov, z ktorých ich rodiny utiekli alebo boli vyhnané po založení Izraela pred 70 rokmi.

Podľa Izraela demonštrácie organizuje islamistické hnutie Hamas, ktoré popiera právo Izraela na existenciu a ktoré úmyselne provokuje násilie. To Hamas popiera.

V Pásme Gazy žije okolo dva milióny ľudí, prevažne potomkov utečencov z dnešného Izraela. Pásme vládne Hamas už viac ako desať rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Gaza